Morgenposten: - Sådan som 2018 er startet, så kan det ikke blive lige så godt som 2017
Maskinoverblikket kredser denne mandag morgen bl.a. omkring, hvorvidt indkøbsviljen efter maskiner er blevet mere mut på det sidste.

God mandag morgen – og dermed velkommen til en ny uge i maskinernes verden.

Det er selvfølgelig de mange aktiviteter i marken, der fylder for tiden i ugens overblik over, hvad der sker i og indenfor landbrugsmaskiner netop nu.

Inden vi hopper til historien bag overskriften, så skal vi lige begynde et helt andet sted.

Som jeg indikerede for en uge siden fik vi præsenteret de nyeste tal for traktorindregistreringerne midt i sidste uge. Og det er desværre ikke speciel opmuntrende læsning for os, der lever i og med traktorbranchen. Der er for tredje måned i træk pil nedad. New Holland holder dog nogenlunde stangen med tallene for samme marts 2017. Den store indregistrering af traktorer op til årsskiftet spøger stadigvæk, men man begynder jo også at få en tanke om, hvorvidt investeringsviljen i landbruget er blevet mere mut som følge af lavere priser på mælk, svin og nogle kornpriser, der heller ikke ligger til den prangende side. Læs mere her:

Ny kølig måned for traktorsalget - stort set alle mærker har tilbagegang

Vestjyder med givtige handler

Men året er stadig ungt, så tingene kan forhåbentligvis nå at svinge mange gange endnu. En ting der svinger godt, som jeg også antydede i overskriften, er udviklingen for John Deere-forhandlerne Herborg Smede- og Maskinforretning.

For andet år i træk lander forretningen et rekordregnskab. 14 mio. kr. efter skat på bundlinjen er - uden at vi kender omsætningstallene - et af branchens absolut bedre regnskaber. Bag tallene gemmer sig vækst i salget – og indenfor de senere år er forretningen også vokset på medarbejdersiden, så antallet af medarbejdere nu er oppe på 80 styk. Herborg maner dog til forsigtighed, når vi snakker resultaterne i 2018.

”Der var bedre optimisme i november og december. Landmændene er faktisk lidt nervøse lige nu. Sådan som 2018 er startet, så kan det ikke blive lige så godt som 17”, lyder det fra medindehaver Keld Andersen.

Se: Maskinhandler nu oppe på 80 ansatte og med nyt rekordregnskab – men 2018 kan nok ikke blive lige så godt

En anden maskinhandler, som er i vækst-humør, er J. Hundahl, som befinder sig i lidt samme område af Danmark. Hundahl bygger for tiden nye faciliteter i Skive, og har netop overtaget et større område som New Holland-forhandler efter, at Ingemann Larsen er hoppet af traktor-forhandlingen, og i stedet har fået for det stærke Krone-program ind i sin forretning.

Hundahl og Ingemann Larsen er ikke de eneste nuværende eller tidligere New Holland-forhandlere i nyhedsstrømmen. Forleden meldte Maskinpartner i Billund og Vejle ud, at de hopper med i SP Maskiner, Lykke Smeden og Lyngfeldts interne samarbejde for at kunne matche tidens krav om skala.

”Vi kan se, at vi skal være større. Det kan man gøre på mange måder. Men vi gør det for, at vi bedre kan håndtere de stadigt større maskiner og have tilgang til et tilstrækkeligt lager. Samtidig skal det betyde, at vi gerne kan løfte de større handler”, forklarer medindehaver Lars Jensen fra Maskinpartner i Vejle. Samme Lars Jensen er i øvrigt på nippet til at have 25 års jubilæum i branchen. Læs hele interviewet her:

Maskinhandler i nyt samarbejde – nu skal vi gerne kunne løfte de større handler

Sådan fik han såmaskinen og radrenseren til at arbejde sammen

Og så skal vi en tur i marken. Hen over weekenden har vi haft en populær video liggende på vores hjemmeside med en Pöttinger såmaskine på otte meter og med en rækkeafstand på 12,5 centimeter, som den økologiske planteavler Henrik Skov på ejendommen Øster Lind i Gudum ved Lemvig har fået til at arbejde godt sammen med otte meters kamerastyrede Cameleon radrenser ved hjælp af lidt kreativ tænkning. Hør og læs mere om fænomenet her:

Video: Økologisk planteavler måtte tænke kreativt: Har afblændet hvert andet såskær

Alt skal klares på 14 dage

Men Henrik Skov er jo langt fra den eneste, som er i marken for tiden. Skamstrup Maskinstation har særdeles travlt i de her uger, hvor stort set alt materiel er kastet ind for at nå forårsarbejdet.

»I dag har vi vel 10 gyllesæt ude at køre. I år skal forårsarbejdet jo klares på 14 dage«, lyder det bl.a. fra maskinstationsejer Torben Kamp, der i videoen fortæller om, hvad der er vigtigt for ham og hans maskinstation, blandt andet strategien omkring udskiftning af maskinerne.

Se med her:

Maskinstation har alle maskiner i marken: "Vi skal have forårsarbejdet klaret på to uger"

Inden jeg slutter for denne gang, så vil jeg i øvrigt sige mange tak for de mange flotte billeder, som er kommet ind fra landets gyllepiloter, som flittigt har sendt billeder til vores gylle-foto-konkurrence, der sluttede ved arbejdstidsophør sent i går aftes.

Ha’ en rigtig god uge. Bedste hilsner redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Tøv i øvrigt ikke med at kontakte mig på 40283032 eller mail cjj@landbrugsavisen.dk, hvis du ligger inde med en god historie – eksempelvis i stil med sidste uges Ugens Handel, hvor TBS Maskinpower fik afsat den sidste fabriksnye karrygule Challenger, inden Agco lader traktoren få nye klæder som en grøn Fendt-traktor. Læs mere om hvordan og hvorfor her:

Ugens handel: Her bliver den sidste Challenger bæltetraktor leveret i Danmark

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.