Morgenposten: Ville du køre 166 km/t på en traktor? Denne brite har lige gjort det
Maskinernes faste nyhedsoverblik fortæller et par historier om usædvanlig tillid til maskinerne og folkene bag.

God mandag morgen,

Solen skinner. Fuglene fløjter. Meget kan lade sig gøre sådan en morgen. Og sådan har det også været på det seneste i maskinernes verden.   

Tag bare briten Guy Martin. Ifølge Wikipedia har han brækket ryggen to gange. Men en vovehals det er han. Forleden iførte han sig en gul racerdragt med JCB-logo på, og så hamrede han en speciallavet JCB-traktor - produceret til formålet - ud på næsten 167 km/t.

Det var ny britisk hastighedsrekord for traktorer. For os som har trampet en Ford 7700 op på den øvre side af 30 km/t i de glade 80’ere ved, at det ikke kan føles specielt bekvemt.

Nuvel, nu har jeg ikke prøvet den speciallavede JCB-traktor, og vel heller ikke ligefrem super lyst til at være prøvekanin.  

Vi er også mange, som ikke har prøvet den nye Fendt 900-serie. Det leder mig frem til sidste uges mest spektakulære historie. Hos Klokkerholm Maskinstation har de heller ikke set traktoren. Den bliver trods alt først officielt præsenteret i næste uge. Hos Hjallerup Maskinforretning har sælger Keld Fuglsang heller ikke set traktoren. Men det har dog ikke forhindret de to i at fuldføre en handel. Det handler om tillid. Maskinstationen ligger få km fra maskinforretningen i Hjallerup, og når Keld siger, at det bliver godt, så er køberen også overbevist om, at det er godt.  

Læs mere om handlen med traktoren, som vi i øvrigt glæder os rigtig meget til at rejse til Tyskland og se på den officielle release om ikke så længe:

Hverken køber eller sælger har set den spritnye traktor

Nu skal vi sparke dæk over Sundet

Det kan selvfølgelig ikke undre, at der sker en masse nyt for tiden. Som vi før har skrevet, så er 2019-Agritechnica-år, og her er der virkelig kamp om at få produktnyhederne ud, så man ikke står nede på den store messe uden rigtige nyheder.

Selvom scenen er under åben himmel og lidt mindre forhold end Agritechnica, så står vi også og tripper for at køre over Øresundsbroen til den svenske udstilling Borgeby Fältdagar. Her går starten onsdag morgen, og så er der ellers et imponerende udbud af maskinudstillere – og live-demonstrationer i marken på markerne en lille køretur nord for Malmø.

Jeg har lavet et lille overblik over, hvad der kan være spændende at se på maskinfronten her:

Stor maskinudstilling i næste uge: 10 maskiner du skal se

Ærtehøstere kommer på vejen

Egentlig så det ud til, at de store ærtehøstere ikke længere fik lov til at køre på danske veje. Tingene har dog ændret sig efter, at der tidligere på året blev fremlagt en stor rapport om store landbrugsmaskiners påvirkning af små veje.

Dispensationen og de underliggende toner vækker naturligt glæde hos flere af deltagerne i arbejdet med rapporten.

”Fra DM&E’s side sætter vi stor pris på det brede samarbejde om rapporten, der har sikret uvildigheden. Vi hæfter os bl.a. ved delkonklusionen om, at det belaster vejene mere at transportere landbrugskøretøjerne med gummibælter på blokvogn, end at lade dem køre selv, og vi mener dette bør være grundlag for en lovændring”, udtalte Henning Sjørslev Lyngvig, der er chefkonsulent i Danske Maskinstationer og Entreprenører, forleden.

Læs mere her: Dispensation sikret før høst: Ærtehøsterne kommer alligevel på vejen

Bedre tider er ankommet

Det er ikke kun maskinstationerne, som er glade for tiden. Sælger Keld Fuglsang, Hjallerup Maskinforretning berettede fredag også om et forandret marked, da jeg hørte til handlen med den nye Fendt-traktor. Efter et halvt år hvor tingene mere eller mindre har stået stille, så er det blevet travlt som maskinhandler. Landmændene vil gerne snakke om maskiner, og der skal regnes priser og gives tilbud for tiden.  

Samme tendens kunne mærkes på dyrskuerne, lyder det fra Scantruck i en historie, som vi har lagt ud her til morgen.

Tingene er vendt på hovedet efter sidste år, hvor bl.a. tørken fik tingene til at gå i stå i landbruget. Nu handles der igen, og landmændene er optimistiske, lyder diagnosen nemlig fra Scantruck.

Det som går igen i optimismen er en god avl ude på markerne, godt vejr og ikke mindst de høje svinepriser.  

”Positive landmænd med fornyet mod på tilværelsen vil have nyt, effektive og arbejdsbesparende grej. Det har vi tydeligt kunnet mærke, ikke mindst på Roskilde Dyrskue, hvor vores salgsfolk solgte maskiner direkte på skuet. Over varm kaffe og kølige øl i vores dyrskuetelt blev det samtidig til rigtig meget snak om maskiner, som efterfølgende vil føre til salg. De første tre maskiner er solgt efterfølgende til landmænd, der besøgte os i Roskilde”, fortæller Claus Bjerregaard.

Se mere her: Scantruck: Solid optimisme i landbruget

Kurt er ankommet på Island

Er der et sted, hvor svinepriserne nok ikke gør så meget fra og til, så er det i den gamle Valmet-traktor, som traktor-turisten Kurt Frederiksen kører rundt i for tiden. Turen er betalt, og gymnasielæreren og forfatteren har finansieret rejsen via diverse sponsorater og en imponerende foredragsturne om hans forrige tur til Nordkap på traktor. Han startede i sidste uge sin rejse fra Reersø på Vestsjælland mod Island og en tur på 3.500 km med traktor og campingvogn, og sendte forleden første beretning hjem til os.

Beretningen kom øvrigt via mail fra en islandsk lokalavis, som også syntes, det var spændende, at der var kommet en traktor ind på havnen fra Danmark med en dansk turist, som skal køre øen rundt.

Se mere her: ­­På traktor til Island: Ved Skanderborg meldte betænkelighederne sig

Mens Kurt klarer sin Island-tur i løbet af juli, så gearer jeg i øvrigt ned i næste uge og napper en sommerferie med familien. Med mig på rejsen i det nordiske kommer i øvrigt morgenposten, som dermed får sig en pause i løbet af juli. God sommer!

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.