Nordjyske landmænd og mælkechauffør holder Danmark i gang

Trods nedlukning skal mælken ud, og blandt andet de nordjysk landmænd og mælkechauffører er med til at holde Danmark i gang

På trods af samfundets nedlukning, er der stadig flere erhverv, der kører son vanligt. Det gælder blandt andet mælkeproduktionen hos Arla i Region Nordjylland, hvor salget af friskmælksvarer som mælk og yoghurt stadig skal ud til forbrugerne.

I løbet af de sidste uger har efterspørgslen fra forbrugerne nogle dage endda været dobbelt så høj som under normale forhold.

Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

Det kan mærkes hos landmænd, mejerier og mælkechauffører, der i disse uger arbejder hårdt for at få mælken bragt ud samtidig med, at de tager deres sundhedsmæssige forbehold. 

Mælkechauffør Ole Nørtoft, der har været chauffør hos Arla i 36 år, henter hver dag mælk fra 12 forskellige gårde og bringer den til fire forskellige mejerier i Region Nordjylland.

Ole Nørtoft kører omtrent 450 km på en normal arbejdsdag for at bringe mælken et skridt tættere på forbrugerne. Og han er glad for, at han trods nedlukningen fortsat kan møde ind på Svenstrup Mejeri hver morgen:

”Selvom mit arbejde fortsætter mere eller mindre som det plejer, er det klart, at vi chauffører også er påvirkede af situationen. Der er ekstra meget pres på mejerierne lige nu, så vi skal sørge for, at der er mælkeprodukter nok til alle danskere”, siger Ole Nørtoft.

Skal gøre ekstra grundigt rent

Chauffør Ole Nørtoft forklarer, at nogle aspekter af hverdagen er anderledes end normalt:

"Nogle dage bliver vores ruter ændrede for at sikre, at der kommer mælk nok ud til de mejerier, der oplever den største efterspørgsel. Derudover gør vi ekstra grundigt rent, og så mødes vi ikke til den kop morgenkaffe, vi mælkechauffører ellers plejer at nyde sammen, før dagens arbejde begynder".

"Det er selvfølgelig ærgerligt, men generelt er stemningen god både hos landmænd, chauffører og mejerister. Folk passer godt på hinanden og er optimistiske omkring, at vi nok skal klare os igennem krisen. Og så er det dejligt at få et ekstra klap på skulderen i en travl tid. Både fra danskerne og fra myndighederne, der har ekstra meget fokus på vores erhverv i øjeblikket.”

Løgstør-landmand holder humøret højt

En af de landmænd Ole Nørtoft henter mælk hos, er 29-årige Morten Kristensen, der siden 2018 har drevet gården Nørre Fuglsang med 550 sortbrogede køer.

Her kører mælkeproduktionen på højtryk, mens landmanden og hans otte medarbejdere har igangsat særlige forholdsregler på gården for at undgå coronasmitten. 

”På gården fortsætter dagligdagen som den plejer både for køerne og for mine medarbejdere. Vi tager dog de forholdsregler, vi kan, for at undgå at smitten kommer ind på gården, og at vi smitter hinanden. Vi holder afstand til hinanden, spritter hænder mange gange om dagen, og så er vi ekstra opmærksomme på, om vi får symptomer på smitten”, siger Morten Kristensen.

”Det betyder meget for mig, at vi fortsat kan producere mælk, som vi plejer her på gården, og at vi på den måde kan hjælpe til med at holde Danmark i gang. Jeg er utrolig stolt over at kunne bidrage til, at der er fødevarer nok til alle danskere”.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle