Årets soholder: Sådan sparede han en halv million kroner
Historien om udviklingen hos Ole Kjær, årets soholder på Svinekongressen, er vigtig lærdom for enhver svineproducenter, som vil være en del af svinesektoren i fremtiden.

For et par år siden deltog jeg i et af vinterens mange møder hos svinerådgivningerne rundt om i landet.

Det var første gang, jeg mødte Ole Kjær, som dengang var formand for SvineRådgivningen, men han var på vej ud.

Flere formands- og bestyrelsesposter blev droppet, fordi han ikke havde nok timer i døgnet til at være tilstrækkeligt på bedriften. Det gav en stressende hverdag og en gennemsnitlig indtjening.

I 2013 var hans DB pr. årsso på 5.482 kr. og dermed væsentligt under den bedste tredjedel, der dengang lå på 6.770 kr. Også antallet af producerede grise pr. årsso var efter den bedste tredjedel. Ole Kjær præsterede 29,1 grise mod 31,0 hos den bedste tredjedel.

De færre forpligtelser i organisatoriske sammenhænge - og helt sikkert en masse andre faktorer - har haft sin effekt.

Ole Kjær er fortsat formand for Videbæk Biogas. Det fortalte han på Svinekongressen, men han har nu mere fokus på bedriften og samtidig fået mere overskud i dagligdagen.

Og indtjeningen er også kommet helt i top.

DB pr. årsso blev i 2017 løftet til 11.342 kr. mod 9.687 kr. hos den bedste tredjedel. Samtidig var antallet af producerede grise pr. årsso løftet markant til 38,2 grise mod 34,1 grise hos den bedste tredjedel.

Afkastgraden er fra 2013 og frem til 2017 forbedret fra 5,4 procent til 11,9 procent, og samme vej er det gået med soliditetsgraden, som er vokset fra 12,9 procent til 24,6 procent.

Det er en super flot udvikling, Ole Kjær har præsteret.

Han har dygtige folk, men han går forrest i stalden og udviser tydelig ledelse.

Det er noget, enhver kan tage ved lære af. Ole Kjær har lært, at en fokuseret indsats giver resultater - og ikke bare i stalden er produktionen forbedret. Hos banken er der hentet flotte resultater, fordi produktionen går, som den gør, og fordi han har dygtige folk omkring sig.

Ved Oles indlæg på Svinekongressen i sidste måned kom det også frem, at han havde hentet en årlig besparelse på 500.000 kr. i form af et reduceret administrationbidrag (0,6 procentpoint fra 2015 til 2018) og en mindre bankmarginal (0,7 procentpoint fra 2015 til 2018).

Der er med andre ord al mulig grund til at forbedre sig hver eneste dag. Der er ingen, der siger, det er nemt, men Ole Kjærs eksempel er værd at forfølge.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle