Choktal: Afrikansk svinepest kan koste fire kr. på noteringen
Noteringerne vil blive slået tilbage til nul, hvis 3. lande uden for EU dropper europæisk svinekød som følge af afrikansk svinepest.

Konsekvenserne er fatale for den danske svinesektor, hvis det belgiske udbrud af afrikansk svinepest bliver efterfulgt af udbrud i Tyskland.

Den danske slagtesvinenotering kan i værste fald dykke med to kr. Det er vurderingen fra Christian Fink Hansen, der i aftes var blandt talerne ved et hastigt arrangeret stormøde om afrikansk svinepest hos Sagro i Herning.

"Det er vigtigt at sige, at det er nogle estimater. Europa har aldrig været i den sitaution, som vi står i nu, så derfor er det, vi siger, behæfter med stor usikkerhed", sagde han, inden bomben faldt:

"Hvis der kommer et tilfælde af afrikansk svinepest i Tyskland, så må vi antage, at det betyder, at cirka 800.000 tons tysk svinekød skal blive i Europa og omsættes.

Kigger vi på mængden svarer det nogenlunde til det, vi havde ved Ruslands-krisen, da Putin valgte at lukke for europæisk svinekød ind i Rusland, og hvis det er udgangspunktet, vil vi kigge ind i en situation, der hedder minus 1,5 til 2 kr. på noteringen og med afledte effekter over på smågrisemarkedet".

markedet kan falde sammen

Situationen kan dog blive endnu værre, hvis hele EU bliver blacklistet af tredjelande som følge af afrikansk svinepest.

"Det vil betyde, at EU som minimum vil miste 80 procent af sin eksport til tredjelande. Det vil svare til, at vi har 10-15 procent ekstra udbud af kød.

Så falder markedet sammen, og så taler vi ikke kun om svinekød, det vil trække kyllingekød og oksekød med ned. Det er en ekstrem alvorlig sitaution", sagde han og forudså noteringsfald mellem tre og fire kr. i det værst tænkelige scenarie.

For at undgå, at Danmark bliver sidestillet med resten af Europa af de lande, som eventuelt vil stoppe import af svinekød fra Europa, hvis Tyskland bliver ramt af svinesygdommen, er vildsvinehegnet et vigtigt redskab, som Christian Fink Hansen er en stærk fortaler for.

Ny teori om fund af afrikansk svinepest i BelgienSvin Onsdag 10. oktober 2018 · 09:38

"Det giver fagligt rigtig god mening med det vildsvinehegn, men der er altså også noget psykologisk ved at sige, at vi har hegnet os af, vi er anderledes end resten af Europa", fremhævede han.

voldsomme konsekvenser

I den sammenhæng skal Danmark ud og lave bilaterale aftaler for at sikre afsætning til tredjelande uden for EU, hvis altså tredjelande blokerer for hele EU.

Bliver Tyskland ramt af afrikansk svinepest rammes de 35.000 smågrise, der dagligt køres over grænsen til Tyskland, øjeblikkeligt

"Efterspørgslen på danske smågrise fra Tyskland må vi selvfølgelig forudsige falder ganske betragteligt og lukkes der af for eksport af svinekød ud af EU for hele EU, så lukker efterspørgslen på smågrise stort set fuldstændig", sagde han og pointerede, at der i Danmark kun er opstaldningskapacitet til en uge.

Rammes Danmark af afrikansk svinepest med udbrud på dansk grund får det voldsomme konsekvenser.

Eksport af svinekød og avlsdyr til tredjelande stopper, og der går minimum tre måneder og mere sandsynligt 12 måneder, før svinekødseksporten kan genoptages.

fortsat lav risiko for asp i danmark

I det aktuelle tilfælde med udbruddet af afrikansk svinepest i Belgien, vurderede Christian Fink Hansen, at der vil gå minimum seks måneder efter det sidste fund af afrikansk svinepest, før der igen kan ske eksport af svinekød fra Belgien til tredjelande.

Trods de potentielt meget alvorlige scenarier med kæmpe fald i noteringen, så var Christian Fink Hansen positivt i forhold til at undgå smitten kommer ind i Danmark:

"Risikoen for at det her skal komme til Danmark, den er fortsat lav. Men der er altså nogle potentielle alvorlige konsekvenser, hvis afrikansk svinepest kommer til Tyskland eller Danmark", afsluttede han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle