Danskere køber en af Sveriges største svinegårde

Familien Kjær Knudsen køber stor, svensk svinebrug.

Danmark har nu vundet en god bid af Halland tilbage. I hvert fald har en dansk familie købt svinebruget Edenberga i kommunen Laholm i den svenske landsdel. Kommunen ligger godt 60 km nord for Helsingborg.

Ifølge det svenske landbrugsmedie ATL.nu er Edenberga med 1000 søer og en prodution på 23.000 slagtesvin en af Sveriges største svineproduktioner. Der hører 100 hektar, staldbygninger, et biogasanlæg og to vindmøller til.

Prisen er hemmelig, men ifølge ATL.nu er bedriften værdisat til 30 mio. svenske kr., svarende til lidt over 24 mio. danske kr.

Den forhenværende ejer Gösta Paulsson, 74, havde ingen arvinger, der ville overtage gården.

Lønsomhed i Sverige er steget

Gården har været til salg i fire år. Ifølge ejendomsmægleren, Per-Erik Johansson, har en lav lønsomhed i svensk svineproduktion trukket salget ud.

”I takt med at renten og foderpriserne er faldet, mens priserne på svinekød er steget ret fantastisk, så møder enderne hinanden,” siger ejendomsmægleren til ATL.nu.

Køberen er familien Kjær Knudsen, der i forvejen ejer eller har andele i landbrug i seks lande. Peter Kjær Knudsen og hans sønner Kim, Anders og Knud har i forvejen integreret svineproduktion med 2300 søer.

Bedre vilkår i Sverige

Peter Kjær Knudsen ønsker ikke at fortælle om detaljer ved købet, men vil gerne over for Landbrugsavisen.dk berette, hvorfor han lige nu ser en bedre rentabilitet i svensk svineproduktion end i dansk.

”Det er lykkedes i Sverige at få forbrugerne til at betale ekstra for de velfærdskrav, der er. Der har vi i Danmark den modsatte situation, hvor Landbrug & Fødevarer går med på yderligere krav, uden at man får betaling for de økonomiske omkostninger, det indebærer,” siger Peter Kjær Knudsen.

Både Landbrug & Fødevarer og slagteriet bør sikre, at forbrugerne er villige til at betale for de ekstra krav, som svineproducenterne stilles over for, mener Peter Kjær Knudsen.

Antibiotikaproduktion

Hans søn Kim Kjær Knudsen giver som eksempel, at Landbrug & Fødevarer har lavet en antibiotikahandlingsplan, der skal mindske antibiotikaforbruget. Dermed undermineres også potentialet for at tjene ekstra på antibiotikafri produktion, hvor Danish Crowns tillæg pt. er på to kr. pr. kg., mener han.

”Der hører ingen betaling med til antibiotikahandlingsplanen. Landbrug & Fødevarer er lige nu i gang med at ødelægge fundamentet for antibiotikafri produktion af grise. Det er træls at træde sig selv over tæerne,” mener Kim Kjær Knudsen.

Han sammenligner med UK-tillægget, der tidligere var på 50 øre/kg for eksport til Storbritannien, men pt. er på 30 øre/kg. Det øgede generelle velfærdskrav har presset tillægget ned i pris, mener Kim Kjær Knudsen.

Dyrevelfærdsmærke skal afspejle afregningen til landmanden

De borgerlige partier har med Fødevare- og Landbrugsaftalen aftalt at indføre et dyrevelfærdsmærke, hvor også konventionelle, danske grise kan få en ud af tre stjerner. Det er dog ikke al dansk svinekød, der vil få stjernen.

For at få én stjerne skal der være fritgående søer, ingen halekupering, ingen halebid, halm i staldene, mere plads i staldene samt maksimalt otte timers transporttid til slagteriet.

De to landmænd mener, at mærket kan være positivt, men kun hvis det betyder, at landmanden får dækket omkostningerne.

"Det er jo en ret stor omkostning at have løsgående søer i farestalden, hvor dødeligheden er meget vanskelig at holde under 20 procent, hvor konventionel er på 12 procent. Desuden er det meget svært at køre med hele haler, og det vil give langt flere aflivede grise på grund af halebid. Halm er også en stor omkostning. Alt sammen uden at få en ekstra betaling," påpeger Peter Kjær Knudsen om udsigterne indtil videre ved dyrevelfærdsmærket.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle