Debat på @Grisen: Hjælp, dyrlægen presser på for flere grise pr. so
Hver uge bringer Svin Plus uddrag fra en interessant debat i Facebook-gruppen @Grisen.

Brugeren Familien Hansen har lagt et opslag op om et lavt antal grise pr. so. 

Familien Hansen skriver:

"Suk....i dag fravænnede vi 15 søer. De syv af dem fravænnede 15 eller over, resten lå på en 12-14 stykker. Det er fine grise, og smågrisene drøner derudaf.

Smågrisestalden er ofte halvtom, og de er rigeligt store, når vi leverer. Vores medicinforbrug ligger langt under landsgennemsnittet. Vi har ingen problemer med ledbetændelse, diarre eller andre sygdomme. Vi har ingen nævneværdige reproduktionsproblemer. Kun to-tre procent løber om og drægtighedsprocenten  ligger mellem 93 og 95 procenten.

Vores søer holder og den primære årsag til slagtning er utilfredsstillende pasning. At fravænne 11-12 grise kræver en rigtig god forklaring for ikke at udløse en enkeltbillet til slagteriet.

Vi mener selv at have en særdeles velfungerende besætning og er egentlig fint tilfredse med den opskrift vi har fulgt hidtil. 

Men.....vores tilgang til svinehold er åbenbart lidt alternativ, for dyrlægen er vist ikke helt tilfreds. Ihvertfald ender vi hele tiden i en snak om, hvordan de kan få endnu flere grise. Vi ønsker ikke flere grise pr. so. Tværtimod vi ville gerne have færre.

Vi kører zig-zag og har faktisk bevidst valgt søer, der fik relativt få grise. Ammesøer er trælse og arbejdskrævende og helt ærligt, hvor mange ville egentlig finde sig i, at nogen tog deres  børn fra dem, for at erstatte dem med nogle mindre?

Nå men, vores søer gider ikke fremmede grise og det er helt ok med os. I vores øjne gør de det rigeligt godt. Vi er tilfredse, søerne er sunde og raske og forhåbentlig nogenlunde glade under de givne vilkår.
Og på trods af det fuldstændigt latterligt antal levendefødte, så tjener vi altså penge, og når vi sammenligner vores dækningsbidrag med andres, så ser det heller ikke så dumt ud og slet ikke når vi når videre ud i regnskabet. Vi har tjent penge selv under de mest jammerlige perioder.

Så, hvordan får man banket ind i knolden på dyrlægen, at man er tilfreds med tingene som de er? Den recept vi har fulgt, har givet stærke, sunde og holdbare søer, der bare kan passe grise og der for langt størstepartens vedkommende aldrig rammes af sygdom, hverken som lille gris, ung polt eller gammel so?"

Opslaget er der foreløbigt kommet 36 kommentarer til, blandt andet dette fra Ditte:

"Dyrlægen er jeres rådgiver, og I betaler for hans tid. Måske det er på tide med en forventningsafstemning, altså et møde ved skrivebordet med en god snak om jeres strategi og dyrlægens rolle i denne."

Se alle kommentarer til opslaget her

Faktaboks

Facebook-gruppen @Grisen

  • 5.266 medlemmer
  • Det er en lukket gruppe på Facebook, men du kan nemt anmode om at blive medlem. Vi lukker kun personer ind fra erhvervet
  • Find gruppen ved at søge på Facebook på ordet grisen
  • Gruppen debatterer faglige spørgsmål om svineproduktion

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle