Landmand sparer en spids arbejdstid med nyt præparat

Driftsleder Peter Jørgensen er på udkig efter arbejdslettelser og har fundet det i Forceris.

Hidtil har driftsleder Peter Jørgensen og personalet hos Arne Hviid, Flædekærgaard, givet jern og et coccidiosemiddel fra hver sin flaske og i hver sin arbejdsgang.

Det ene middel blev givet som injektion i lysken, det andet i munden.

Det tog lidt tid, ikke mindst fordi det var vigtigt, at præparatet mod coccidiose blev rystet flere gange undervejs for at undgå bundfældning.

»Vi har af og til haft mistanke om, at det ikke var alle grise, der fik lige meget virksomt stof«, fortæller driftslederen.

I samme flaske

Derfor var han en af de første til at prøve Forceris, da besætningsdyrlæge Jesper Sanden, Porcus, foreslog det.

I Forceris er jerntildeling og beskyttelse mod coccidiose blandet i samme flaske. Og præparatet kræver ikke, at man er lige så omhyggelig med at ryste flasken.

Peter Jørgensen forklarer, at tidsbesparelsen i sig selv nok ikke er stor nok til at forsvare, at behandlingen er en kr. dyrere pr. gris.

Selv om det indtil videre kun er få ugehold, der har fået det nye præparat, fornemmer han, at det faktisk giver mindre diarré og måske også bedre tilvækst hos grisene.

»Vi skal dog nå at behandle flere ugehold, før jeg tør sige, om den fornemmelse holder stik«, siger Peter Jørgensen.

Den største fordel ved det nye præparat kan ifølge driftslederen meget vel ligge i, at færre grise får diarré, og at tilvæksten dermed bliver bedre for alle grise.

»Jo færre grise, der får diarré, jo lettere er besætningen at passe«, siger han.

Forceris skal gives mellem 24 og 96 timer efter fødsel, og dosis er halvanden ml. pr. gris.

Før blev alle grise behandlet i fjerde levedøgn.

»Det er også en arbejdsmæssig fordel, at vi nu har tre dage at behandle grisene på«, tilføjer Peter Jørgensen.

To besætninger

Der er 550 søer i besætningen, der er skiftet til Forceris. Arne Hviid har en anden besætning med 250 søer, som ikke bruger Forceris. Her opstod der problemer med coccidiose 10-14 dage efter fravænning.

Peter Jørgensen mener, at den manglende effekt måske kan føres tilbage til, at personalet ikke var tilstrækkeligt opmærksom på at få flasken rystet før og under brug.

»Efter en gennemgang og en opstramning af proceduren omkring coccidiose-behandlingen ser vi nu igen god effekt af behandlingen«, siger han.

Begge besætninger bliver desuden vaccineret mod mycoplasma lungesyge og pcv2.

Faktaboks

Forceris:

  • Kombinationspræparat med jern og til behandling mod coccidiose.
  • Dosis 1,5 ml pr. gris im.
  • Markedsført i Danmark af Ceva fra maj 2019.
  • Receptpligtigt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle