Vestjyllands Andel tester brint som alternativ til gas

Grovvareselskabets søstjernefabrik skal forsynes med brint som alternativ energikilde.

Grovvareselskabet Vestjyllands Andel er gået sammen med gasselskabet Evida og den grønne industripark GreenLab om at anlægger den første rørførte brintinfrastruktur i et testområde. Rørene skal forbinde GreenHyScale projektets brintproduktion og forbruget hos Vestjyllands Andels Søstjernefabrik hos GreenLabs industripark i Skive, skriver Vestjyllands Andel i en pressemeddelelse.

Der bliver tale om en teststrækning på 0,5 kilometer og den første brint forventes at flyde igennem røret i 2023. Søstjernefabrikken skal bruge brinten som alternativ til naturgas og hermed fortrænge fossile brændsler ved indirekte elektrificering. På Søstjernefabrikken forarbejder Vestjyllands Andel marineråvarer til lokalt produceret foderprotein. Og grovvareselskabet ser et stort potentiale i at bruge brint som grønt energi-alternativ til nogle af de industrielle processer. 

-Jo flere alternative forsyningslinjer, vi har i vores energiforbrug, jo mere risiko tager vi ud af produktionen. Derfor glæder vi os over at være en del af HySymbiosisNet-projektet, fordi det samtidig er i god tråd medVestjyllands Andels ambitioner om at levere grønne løsninger til vores medlemmer og dansk landbrug i almindelighed. Ydermere er vores engagement i projektet i naturlig forlængelse af beslutningen om at bo i GreenLab. Dette er forhåbentlig startskuddet til at etablere endnu flere cirkulære løsninger på tværs af industriparken, udtaler Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel i pressemeddelelsen.

Skal rulles ud til flere

Det er tanken, at brintinfrastrukturen vil give ny viden til både brintproducenter, -forbrugere og –infrastrukturejere og skabe nye værdikæder for Power-to-X. Rørstrækningen kan derfor blive et forberedende skridt frem mod udrulningen af brintinfrastruktur i større skala i Danmark.

På sigt skal strækningen udvides, når de næste brintproducenter og -forbrugere hos GreenLab får et brintbehov. Det vil give vigtig viden, som kan udnyttes, hvis en regional brintinfrastruktur mellem Mariager Fjord og Skive skal idriftsættes i 2026, som ClusterNortH2-alliancen har sat som mål. 

I pressemeddelsen oplyses det, at ClusterNortH2-alliancen har offentliggjort en rapport, som konkluderede, at brint kan transporteres rundt i et 170 km brintnet for 1,3-2 kroner per kilo. I en ny statusrapport har ClusterNortH2’s parter - Gas Storage Denmark, Eurowind, GreenLab og Evida - analyseret hinandens tidslinjer, som peger på, at det vil være muligt at idriftsætte første regionale delstrækning på 100 kilometer i 2026 mellem Mariager Fjord og Skive.

Faktaboks

HySymbiosisNet:

  • Partnerne bag HySymbiosisNet er Evida, GreenLab, Vestjyllands Andel, GreenHyScale. I første fase skal der etableres cirka 500 meter stålrør inklusiv en modtager- og afgangsstation ved henholdsvis Vestjyllands Andel som forbruger og GreenHyScale som producent.

ClusterNortH2

  • ClusterNortH2 er en samarbejdsalliance, der består af Evida, Gas Storage Denmark, Greenlab og Eurowind Energy. Alliancen har til formål at forstå de teknoøkonomiske muligheder og barrierer for at sammenkoble brintproducenter, -lagring og -forbrugere i Midt- og Nordjylland.

GreenHyScale

  • GreenHyScale er et EU-støttet Power-to-X projekt, der har til formål at afsøge, hvordan grøn brint kan produceres i stor skala. Målet er et 100 MW elektrolyseanlæg, der skal bygges i GreenLab, men kunne repliceres i hele verden. Læs mere om projektet og projektpartnerne her:   Grønskala | Grøngymnastik (greenhyscale.eu).

Vestjyllands Andel

  • Vestjyllands Andel er Danmarks tredje største andelsgrovvareselskab med en årlig omsætning på 2,8 milliarder kroner. Med fokus på praktisk innovation udvikler og leverer selskabet kvalitetsfoderløsninger til flere end 4.000 medlemmer. Samtidig investerer og engagerer Vestjyllands Andel sig i den grønne omstilling - under behørig hensyntagen til klima, vandmiljø, fossil reduktion og dansk landbrug.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle