Hvornår går Danmark længere end EU? Nu får du krav på svar

Borgerlige og Enhedslisten stemmer i dag beslutningsforslag igennem, som sikrer større åbenhed om implementering af EU-regler.

Et beslutningsforslag stillet af de borgerlige partier med opbakning fra Enhedslisten tvinger nu regeringen til at sikre åbenhed om, hvilke regler der er baseret på EU-lovgivning, og hvilke regler der er fyldt på fra dansk side.

Det skal blandt andet hindre overimplementering, siger Eva Kjer Hansen, formand for Europaudvalget.

»Vi ved, at der er et gennemgående problem med overimplementering af EU-lovgivning, der går ud over danske virksomheders konkurrenceevne. Med dette beslutningsforslag sikres der et grundlag for en politisk diskussion om, hvorvidt vi skal overimplementere eller ej. Samtidig vil vi kunne få en bedre EU-debat, når det bliver klart, hvilke regler og love der er besluttet i EU, og hvilke der er besluttet i Danmark,« siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse fra Venstre.

Regering i mindretal

Beslutningsforslaget bringer regeringen i mindretal, da Enhedslisten også bakker op om beslutningsforslaget.

»Det kommer også til at gælde for bekendtgørelser. I dag er det 90 pct. af al EU-lovgivning, der bliver sluset ind ad bagdøren uden behandling i Folketinget eller en egentlig vurdering af lovens indflydelse på eksempelvis danske konkurrencevilkår,« siger Eva Kjer Hansen.

S, RV og SF imod

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstres og SF’s medlemmer af Europaudvalget stemmer imod beslutningsforslaget, selvom partierne er »grundlæggende enige« i behovet for øget information til Folketinget og erhvervlivet om gennemførelse af EU-retlige forpligtelser.

Partierne mener, at intentionen med beslutningsforslaget allerede er opfyldt, fordi justitsministeren har sagt, at hun vil imødekomme ønsket om øget information ved at erstatte ordet »bør« med »skal« i Justitsministeriets lovkvalitetsvejlednings afsnit om forholdet til EU-retten.

Beslutningsforslaget forventes at komme til afstemning i folketingssalen i dag torsdag kl. 13.

 

Faktaboks

Beslutningsforslaget:

»Med beslutningsforslaget pålægges regeringen at informere Folketinget, når dansk lovgivning eller en administrativ forskrift går videre, end hvad en EU-retsakt (et EU-direktiv eller en forordning) foreskriver. Konkret foreslås det, at Justitsministeriets vejledning om lovkvalitet ændres, så regeringen i et lovforslags bemærkninger pålægges at oplyse, hvilke krav der i implementeringen er baseret på EU-lovgivning, og hvilke krav der rækker ud over EU-lovgivningen, dvs. strengere danske krav. Formålet er at sikre, at Folketinget konsekvent informeres om regeringens implementeringspraksis.«

Stillere: Eva Kjer Hansen (V) , Pia Adelsteen (DF) , Mette Bock (LA) , Lars Barfoed (KF)

Citater fra Bestænkningen:

»Der kan være rigtig gode grunde til at overimplementere, f.eks. hvis der konkret er hensyn til miljø- eller forbrugerinteresser, der bør gå forud for andre interesser. Men det bør i givet fald ske på en måde, så der er fuld information om det.«

- Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti.

»Baggrunden for Enhedslistens stillingtagen i denne sag er, at EL helt grundlæggende ønsker, at der skal være åbenhed om implementering af EU-lovgivning i Danmark.«

- Enhedslisten.

»Liberal Alliances medlem af udvalget finder det afgørende for den demokratiske gennnemsigtighed, og tilliden til, at relationen mellem Folketing, regering og EU ikke eroderer med deraf afledt øget mistillid, at Folketinget bliver fuldt informeret, når der sker overimplementering.«

- Liberal Alliance.

»Det er S, RV og SF’s opfattelse, at den af justitsministeren foreslåede ordning reelt imødekommer forslagsstillerne bag beslutningsforslaget på samtlige punkter.«

- S, Radikale, SF.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle