I en lagerhal i Taastrup skal landbruget tage næste skridt

Europas største vertikale landbrug er klar til produktion.

Det er gråt, koldt og blæsende i et trøstesløst industriområde i Taastrup vest for København.

Der er kun grå betonhaller så langt øjet rækker, og det er svært at forestille sig, at der inden for murene spirer tonsvis af små krydderurter og salater i reoler på 14 etager.

LandbrugsAvisen var på besøg hos Nordic Harvest, inden virksomheden tirsdag forseglede og steriliserede hallerne for at gøre klar til produktion.

Fra februar kan Nordic Harvest producere 200-250 ton fødevarer om året, og ved denne tid næste år er anlægget fuldt udbygget til 1.000 ton.

Det gør Nordic Harvest til Europas største vertikale landbrug.

Håber på samarbejde

Bag det hele står iværksætter Anders Riemann. Han er hverken landmand eller gartner.

Han har baggrund som forretningsanalytiker i Saxo Bank, som han kvittede i 2016 for at kaste sig over indendørs fødevareproduktion.

Selv ser han sig ikke som en trussel mod det mere traditionelle landbrug.

"Nej, tværtimod. Danske landmænd har gennem 10.000 år innoveret og gjort Danmark til et rigt land gennem højeffektiv fødevareproduktion. Jeg kan være med til at tage næste skridt og udvide paletten af produkter, vi kan dyrke her i landet hele året", siger han og fortsætter:

"Samtidig kan jeg bidrage med ny viden og innovation inden for området. Jeg kan lave samarbejder med landmænd, hvor vi herinde i hallerne kan forspire planter og potentielt give landmanden mulighed for at høste to gange om året".


Tonsvis af små krydderurter og salater spirer i reoler på 14 etager.

Sikker forsyning

Derudover vil Nordic Harvest, der ved hjælp af strøm fra vindmøller er CO2-neutral, bidrage til et bedre klimaregnskab for det samlede landbrug, mener han.

"Mine 1.000 ton er CO2-neutrale, og som primærproducent skal jeg tælles med i regnestykket. Det vil bidrage til at få landbrugets samlede udledning ned", siger Anders Riemann, der vil gøre urbanisering til en god ting:

"Ved at flytte fødevareproduktion ind til byen kan vi sikre mere vild natur uden for byerne. Samtidig vil jeg gerne sikre fødevareforsyningen, i takt med at vi får flere og flere ekstreme vejrfænomener".


Automatiserede vogne kører rundt mellem reolerne. De spiller taiwanesisk folkemusik for at berolige planterne i deres vækst.

Før amerikanerne

Tingene er gået stærkt for Anders Riemann og Nordic Harvest i 2020.

Siden selskabet i foråret sikrede sig en investering på 62 mio. kr., er tomme haller i Taastrup blevet forvandlet til et produktionsdygtigt apparat.

Anders Riemann mener i al beskedenhed, at Danmark er heldige at have fået Nordic Harvest.

"Især amerikanerne investerer enorme summer i vertikale landbrug, og derfor skulle vi i Danmark med på toget nu, for om 20 år ville de ellers sidde på det hele. Det er virksomheder som Amazon og Google, der lægger millioner af dollars i det her", siger han.

Planterne i Nordic Harvest står ikke i jord, men i vand. Derudover bliver de gødet med fermenterede planterester fra dansk, økologisk bønne- og sukkerproduktion.

Produktionen er forseglet for at undgå sygdomme, og der er overtryk i hallerne, så der kun slipper lidt luft ud, men ikke ind.

Faktaboks

Om Nordic Harvest

  • Dyrker salater og krydderurter, som høstes kontinuerligt 15 gange om året. 
  • Planterne dyrkes i vand i forseglede rum, hvor man kan styre næring, fotosyntese osv. ned til mindste detalje.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle