Millioner skal gøre lagerhal til landbrug

Udvalgt til weekend. Med millioner i ryggen vil storstilet vertikalt landbrug høste første grøntsager til december.

En massiv kapitalindsprøjtning skal nu omdanne en lagerhal på ca. 110 gange 60 meter i Taastrup til Danmarks største ’vertikale landbrug’.

Under specialfremstillet LED-lys i en klimaforseglet bygning skal salater, krydderurter, kål og senere også jordbær og blåbær spire i 14 etager året rundt med høst og såning hver eneste dag.

Det er virksomheden Nordic Harvest med iværksætteren Anders Riemann i spidsen, der har sikret sig en investering på hele 62 mio. kr. fra bl.a. Vækstfonden og fire godsejere, der alle driver traditionelt landbrug, samt en række erhvervsfolk og business angels.

Byggeriet er i gang, og ifølge virksomhedens plan skal den allerede i 2021 producere 200 ton fødevarer og genere overskud fra start. Senere skal produktionen op på 1.000 ton om året.

»På min lille fodboldbane kan jeg producere 250 gange mere, end en almindelig landmand kan på samme areal«, siger Anders Riemann.

Alt er optimeret

Med de 62 mio. kr. i ryggen kan Nordic Harvest etablere støtteområder som så-områder, spiringsrum, laboratorier til produktion af gødning, kantine og administration samt produktion til de første 200 ton.

Selve produktionen, der er klar til første høst i december, foregår uden jord, sollys eller pesticider. I stedet vokser planterne i vand, der er bliver tilført ilt og gødning, mens LED-lys sørger for fotosyntesen.

Alt er optimeret præcist i en såkaldt vækstformel, Nordic Harvest har udviklet til hver eneste plantetype, og som følger planten hele dens vækstcyklus.

I det lukkede kredsløb er vandforbruget, ifølge Nordic Harvest, over 90 pct. mindre end ved traditionelt landbrug. Til gengæld kræver den kunstige belysning en hel del strøm, som udelukkende kommer fra vindmøller.

»Ved at kunne producere sommer og vinter øger vi outputtet for landbruget, men sænker den samlede klimaudledning, fordi vi har et positivt CO2-regnskab, hvis man bruger den almindeligt anerkendte gængse regnemetode«, siger Anders Riemann.

Mere smag og næring

Nordic Harvest har foreløbig aftaler med »high end«-kantiner, hoteller og restauranter, der alle har fokus på »bæredygtighed, næring og smag«, som Anders Riemann siger.

Han understreger, at Nordic Harvest udelukkende kommer til at producere højværdiafgrøder, hvor det meste af planten kan bruges til fødevarer.

»Jeg er begrænset af, at min fotosyntese er forholdsvis dyr, så det kan ikke betale sig at lave f.eks. korn. I stedet kan jeg lave høj kvalitet året rundt«.

Holder længere

Endnu har Nordic Harvest ingen aftaler med danske supermarkedskæder, men der er »god dialog«, som Anders Riemann udtrykker det.

Prisen til detailkæderne kommer til at ligge på omkring 10 pct. over økologiske produkter, siger direktøren:

»Supermarkedernes margen vil dog blive højere på vores produkter, fordi de skal smide mindre ud. Med lidt god logistik kan de komme under 10 pct., der skal smides ud pga. længere holdbarhed«.

Faktaboks

Om vertikalt landbrug

  • Nordic Harvest benytter den ’hydroponiske dyrkningsmetode’, dvs. at grønne planter vokser kun i vand tilført gødning.
  • Gødningen består af fermenterede planterester fra traditionelt landbrug.
  • I Nordic Harvests sortiment er bl.a. basilikum, koriander, mynte, babysalat, babyspinat, romainesalat og rucolasalat.
  • Blandt investorerne er fire godsejere med landbrug, Vækstfonden samt Danmarks Grønne Investeringsfond.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle