DC sætter 10 kr.-fradrag for udegrise i bero

Danish Crown vil undersøge, om de kan nedbringe mer-omkostningerne ved kontrol af udegrise.

"Vi har i Danish Crown besluttet, at det tidligere meddelte fradrag i afregningen for såkaldte udegrise stilles i bero indtil videre."

Sådan lyder det i dag i en email til Danish Crown-andelshavere med udegrise.  Årsagen er, siger slagteriet, at de har fundet ud af, at andre lande har lempeligere kontrolmetoder, og hvis Danmark kan ændre reglerne, vil det føre til færre omkostninger for Danish Crown.

"Vi er meget opmærksomme på, at øgede udgifter ikke er, hvad danske svineproducenter har brug for. Derfor vil vi nu tage dialogen med myndighederne igen for at sikre, at vi finder den rigtige løsning på dette problem," skriver Danish Crown.

Svineproducent Lars Klarskov, Give, havde meldt ud, at han ville overveje at melde sig ud på grund af de 200.000 kr., han årligt stod til at miste 200.000 kr. om året på grund af fradraget på 10 kr. pr. udegris.

"Jeg er selvfølgelig tilfreds, med at det er blevet sat det i bero, men bestyrelsen for Danish Crown skal overveje, at det ikke er en måde at skaffe ekstra grise til slagteriet på, at indføre ekstra gebyrer," siger Lars Klarskov.

Danish Crown havde begrundet deres beslutning om et fradrag på 10 kroner pr. udegris med, at Miljø- og Fødevarestyrelsen har indført en kontrolmetode, hvor grise fra indendørs staldtyper kun inspiceres visuelt, mens frilandsgrise eller grise fra udendørs staldtyper skal kontrolles ved indsnit i organer.

"Udegrise-kontrollen er mere arbejdskrævende og koster derfor større omkostninger på slagterierne," skriver Danish Crown i emailen i dag.

Grise, der er i direkte kontakt med naturens vilde dyreliv, kan blive smittet med eksempelvis tuberkulose, hvilket ifølge Danish Crown begrunder myndighedernes krav om ekstra kontrol.

Det har imidlertid vist sig, skriver Danish Crown, at andre EU-lande arbejder med helt andre kontrolmetoder – metoder, der kan gøre den dyre, arbejdskrævende indsnitskontrol på slagterierne overflødig, såfremt de indføres i Danmark.
 
Mere præcist tager man i Holland blodprøver fra grisebesætninger, der har en forhøjet risiko for smitte fra den vilde fauna.

"Det gør de manuelle indsnitsprøver på slagterierne overflødige," skriver Danish Crown.

"Den metode, vi i DK anvender pt., er godkendt og accepteret af EU og vores store eksportmarkeder. Det er vigtigt, at vi - såfremt vi ændrer metode - både tager hensyn til fødevaresikkerheden og eksportlandenes særlige krav," skriver slagteriet videre.
 
Danish Crown vil nu med Miljø- og Fødevarestyrelsen og Landbrug og Fødevarer drøfte, om de kan finde en metode, der både garanterer fødevaresikkerhed, eksportlandenes accept og samtidig nedbringer kontroludgifterne.

"Hvis kommer lignende fradrag, lige meget om det er på en krone eller fem pr. gris, så tager jeg mit medlemskab op til overvejelse igen. Det har jeg simpelthen ikke råd til," siger Lars Klarskov.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle