Fire gode råd om at føre P-kontrol

Jo mere korrekt P-kontrollen er, desto nemmere er det at tage fat i de udfordringer, der er i besætningen.

Af Jette Sandager, svine- og ledelsesrådgiver, VKST

De fleste svinebesætninger udarbejder P-kontrol for deres produktion, alligevel ser jeg en stor variation af hvordan den er udarbejdet.

Jo mere korrekt P-kontrollen er, desto nemmere er det at tage fat i de udfordringer, der er i besætningen. Samtidig kan en god foderopgørelse bruges til gødningsregnskabet.

Tjek indtastede tal

For at få en korrekt P-kontrol er det vigtigt, at der hver gang, der tastes data ind i programmet, tjekkes det, at indtastede data er korrekte. Samtidig er det vigtigt, at det er den samme person, der taster data fra en enkelt afdeling.

Begrundelsen er, at der sker færre dobbelt registreringer, eller der er data der ikke bliver tastet. Det er hurtigere at tjekke hver gang, der er tastet, frem for en gang i kvartalet.

Foderopgørelse

Foderopgørelse skal altid tastes med de korrekte Fe. Foderenhederne skal som minimum altid opyses ved foderskifte. Samtidig skal alt korn være analyseret for Fe, og være opgivet korrekt i programmet ellers kan det ikke bruges til gødningsregnskabet.

Forkerte oplysninger på foderet giver et forkert foderforbrug, og det bliver svært at optimere på fodringen af grisene. Hvis du sender dine data til en rådgiver skal du huske at opgive foderskifte og råvare skifte med tilhørende Fe.

Statusvægt på grise

Ved status skal statusvægten være rigtig på grise i vækst.

Forkert statusvægt giver forkert tilvækst, forkert dødelighed og forkert foderudnyttelse. Dødeligheden beregnes ud fra producerede grise, og vægten har indflydelse på antal producerede grise.

Sørg for afstemning hver gang

Alle grise, søer og gylte skal være talte. Og der skal være lavet en afstemning hver gang.

Hvis ikke der udarbejdes en afstemning, findes eventuelle fejl ikke. Alle kan glemme at indberette et salg eller en overførelse.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle