»Bedre at lade nye komme til end at sanere gælden«

24-årig landmand er vred over Sydbanks eftergivelse af gæld.

Sydbanks meddelelse i sidste uge om, at banken vil omlægge 500 mio. kr. af de mest forgældede landmænds gæld til ansvarlig lånekapital, har fået en ung sydjysk landmand til at reagere.

»Det gør mig sur, at jeg har knoklet mig ind i et erhverv, hvor jeg på flere måder er med til at finansiere dårlige finansielle spekulationer, der blev lavet, mens jeg gik i folkeskolen. De bidragssatser, jeg betaler, er en direkte konsekvens af, at hverken landmændene eller bankerne vidste, hvad de lavede op til finanskrisen,« siger 24-årige Schack Cornelius Kock, der 1. august sidste år overtog en gård ved Sommersted på 200 hektar med en produktion på 13.000 slagtesvin.

»Jeg skal leve op til finansielle krav, der er betydeligt skærpet på grund af uheldige spekulationer, der fandt sted, lang tid før jeg blev landmand. Jeg blev stillet over for et krav om 40 procent egenkapital ved etablering,« siger Schack Cornelius Kock.

Det principielle

Selv om han bor i Sydbanks område, er han ikke kunde i banken, og det er det principielle i at eftergive gæld, han ikke bryder sig om.

»Nu skal jeg konkurrere i et marked, hvor min nabo måske har fået sløjfet gæld, der svarer til værdien af min ejendom. Vi har lån, og de har gældssanering. Hvordan skal jeg kunne hamle op med det?

Jeg er kunde i Nordea, og hvis de begynder at akkordere, flytter jeg bank,« siger han.

»Der er nogle landmænd, der har været uheldige med deres spekulationer, som hverken de selv eller banken har kunnet gennemskue den fulde konsekvens af. Jeg synes, de skal stå til ansvar for deres dårlige beslutninger, og at man skal lade falde, hvad ikke kan stå. Alt andet vil være noget svineri, rent moralsk,« siger han.

Ekstrem høj gennemsnitsalder

Han mener ikke, det gør nogen forskel, om de lånte penge er blevet brugt på jordkøb, traktorer eller store fælge til bilen.

»Det er, som om erhvervet vil have, at det skal være de samme landmænd nu som før krisen. I stedet for at sanere gælden, var det bedre, at der kom nye til til en tilsvarende lavere pris.

Det giver en skævvridning, når konkursejendomme bliver sat til salg med masser af gæld.

Gennemsnitsalderen er ekstremt høj, og jeg kender mange unge, der gerne vil være landmand, men det er urealistisk,« siger Schack Cornelius Kock.

Når han reagerer på Sydbanks udmelding, er det også, fordi han ser det som en tendens.

»Jeg tror, der sker mere, end vi hører. Jeg fatter ikke, at de gør det,« siger han.

Sydbank ønsker ikke at kommentere.

»Vi har ingen kommentarer. Vi har meldt klart ud, hvad vi har gjort og hvorfor,« siger kreditdirektør Bjarne Larsen, Sydbank.

Faktaboks

Schack Cornelius Kock

  • 24 år
  • Overtog 1. august 2015 en gård ved Sommersted
  • 200 hektar
  • 13.000 slagtesvin

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle