»Du er bare nødt til det«

Hvorfor skal I kontrollere landmænd oftere?

»Vi tror, at der er et marked i at kunne dokumentere, hvordan vi landmænd håndterer vores produktion. Vi skal kunne betrygge forbrugerne i, at vi har styr på fødevaresikkerhed og dyrevelfærd. Man kan ikke længere bare sige »det er skam i orden«. Vi skal kunne vise det mere håndfast«.

Landmændene har jo i forvejen mange kontroller. Hvorfor også flere fra jer?

»De kontroller er overhovedet ikke det samme. Jeg kender ingen myndigheder, der beskæftiger sig med klimaaftryk eller bæredygtighed; de kigger på dyrevelfærd og ulovlige sprøjtemidler. Vores kontrol er resultatorienteret på, om en Arla-ko har det godt, så man trygt kan købe vores produkter«.

Kan de ikke være det i dag?

»Vi kan ikke på samme måde gøre det i dag. Vi får nu vi et langt mere udviklet system. Det kommer ikke kun forbrugerne til gode, men også os selv«.

Hvorfor skal der papirarbejde og kontrol til?

»Man skal ikke sælge mælk, som man gjorde for 10-20 år siden. Verden udvikler sig. Vi skal være med i den udvikling, for vi vil blive ved at lave mælk«.

Hvad sker der, hvis man ikke indberetter?

»Arlagården er fundamentet i at levere mælk til Arla, så det er du bare nødt til. Når du kører bil, skal du også have kørekort. Indberetningen skal være færdig senest 2. juni. Det kan godt ske at tage lidt tid, så det er dumt at sidde søndag aften kl. 22.30 med det«.

Hvad sker der, hvis noget ikke er i orden?

»Så skal man have det fikset hurtigst muligt. Hvis det er noget med dyrevelfærd, skal det ikke vente tre måneder. Hvis der er faldet fliser af i malkerummet, får man måske otte dage. Det gælder om at finde en vej, så man kan leve op til Arlagården. Der kan jo være en god grund til, at man har haft en høj dødelighed, hvis man har fået noget smitsomt ind. Ingen siger, at fordi man skal have ekstra besøg, er man kriminel. Vi skal bare se på, hvad man så gør for at sikre, at det ikke fortsætter«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle