29-årig trodser krisen med million-projekt

Med et udvidelsesprojekt til over 30 mio. kroner var det ikke lige en finanskrise, Lasse Buhl havde brug for. Men en sikker strategi og fokus på driftsledelse gør banken rolig.

Svineproducent Lasse Buhl er kun 29 år. Men på trods af sin unge alder fik han sidste år bevilliget finansieringen til et staldbyggeri og udvidelse til næsten 30 mio. kroner. Et byggeri der nu nærmer sig sin afslutning midt i de måske mest turbulente økonomiske tider nogen sinde for dansk svineproduktion.

Alligevel er det en rolig Lasse Buhl der tager imod på ejendommen Penninghøj ved Tarm.

"Vi fik godkendt byggeriet og finansieringen, før finanskrisen slog igennem. Så på den måde har vores fokus faktisk ikke været specielt meget på krise, men mest på udvikling," siger Lasse Buhl på spørgsmålet om, hvordan det er at stå midt i et millionprojekt, når aviserne dagligt flyder over med dårlige økonomiske nyheder.

Når udvidelsen står endelig færdig midt i juni, vil Lasse Buhl og hans kone, Dorthe, været gået fra oprindeligt 37 hektar og 500 søer, da de købte gården i fri handel i april 2005, til 275 hektar og 1.200 søer og cirka 33.000 smågrise og slagtesvin. De 175 hektar overtaget gennem en familiehandel i januar i år. Men staldene er alle nye. De første blev bygget i 2005, og de sidste står færdige i år.

Fokus på strategi, drift og styring

Lasse Buhl nævner selv tre ting, der er helt afgørende for hans økonomiske overlevelse og for bankens villighed til at lade ham udvide så hurtigt:

"Mit daglige fokus er i høj grad på det produktionsmæssige, hvor det da også er gået godt de seneste år. Derudover har vi haft en meget tæt dialog med banken og realkreditten om vores strategi, og endelig er det meget vigtigt for os, at vi har en stram styring. Altså bruger konsulentbistand og dyrlægebistand til at sikre optimal fodring, økonomikontrol og produktionsforbedringer," siger Lasse Buhl.

Han mener, at han som landmand primært kan bevise sit værd på driften:

"Jeg har jo ingen indflydelse på noteringen, og det er også meget begrænset, hvor meget jeg kan ændre på mine renteudgifter. Så for mig handler det om at bevise, at jeg er den bedste mand til at lede bedriften her. Derfor har jeg valgt at koncentrere mig primært om det produktionsmæssige, og så købe mig til konsulenthjælp til ting som økonomi- og byggestyring. Jeg tror på, at det afgørende er at holde fokus. Og når man når den størrelse, vores bedrift har, så kan man ikke overskue alt 100 procent selv," siger Lasse Buhl.

Krisetider skal udnyttes

Lasse Buhls kone, Dorthe, arbejder 30 timer om ugen som pædagog men har alligevel stort indblik i bedriftens økonomi. Det er dog fra hendes forældre, at de netop har købt 175 hektar til i en familiehandel.

"Det handler jo også om at slå til, når muligheden byder sig. Mine forældre ønskede at sælge deres ejendom nu, og den ekstra jord passer ind i vores strategi for bedriften, lige som det har en optimal beliggenhed i forhold til vores nuværende produktion. Så derfor var vi enige om, at der ikke var så meget at betænke sig på - finanskrise eller ej," siger Dorthe Buhl.

En prioritering deres nuværende bank er enig med dem i:

"Vores bank tror på vores strategi og kan se, at den er langsigtet og vil fremtidssikre produktionen. Og jeg mener, at man kan bruge krisetiderne til at gøre sig nogle investeringer, som man så vil få gavn af, når tiderne bliver bedre igen. Den holdning deler banken med mig - men det gør de jo kun, fordi vi har bevist, at vi kan levere gode produktionsresultater," siger Lasse Buhl.

Tilliden fra banken betyder også, at Lasse Buhl ikke har problemer med sin likviditet:

"Men det vil da være løgn, hvis ikke jeg sagde, at vi er hårdt spændt for og glæder os, til der kommer bedre tider," siger han.

Overvejer Tyskland

Den dårlige økonomi i den danske svineproduktion gør dog også, at Lasse Buhl netop nu har øjnene rettet mod det tyske marked for smågrise:

"Jeg har simpelthen ikke råd til at lade være med at overveje Tyskland meget grundigt. Jeg kan tjene cirka 15 kroner mere per gris ved at sende dem til Tyskland, og den merindtægt har jeg altså ikke råd til at sige nej til. Derfor er jeg ret sikker på, at det bliver sådan. Jeg mangler dog stadig at skrive under på kontrakten," fortæller Lasse Buhl.

Regner med belønning

Både Lasse og Dorthe Buhl indrømmer, at det selvfølgelig påvirker dem, at krisen fylder så meget i medierne, og at prognoserne for svinepriserne flere gange er blevet nedjusteret. Men ingen af dem har fortrudt, at de har satset på en massiv udvidelse, og begge tror da også på, at der kommer bedre tider igen:

"Hvis ikke vi troede på fremtiden, så var vi jo aldrig gået i gang. Historisk går priserne jo også op og ned, og vi håber da på, at vi, når de nye stalde står færdige til sommer, får glæde af stigende priser," siger Dorthe Buhl der bliver suppleret af sin mand:

"Selvfølgelig lægger det en dæmper på det hele, at vi ikke har tjent penge i halvandet år - især fordi vi er unge og ingen egenkapital har at trække på. Men jeg tror fuldt ud på vores strategi, og så længe jeg holder mit fokus på at optimere driften, så er jeg sikker på, at vi nok skal komme helskindet igennem krisen."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle