Bæravlere høster god kvalitet - men priserne er forfærdelige

Kvaliteten af årets bær er i top, men udbytterne er mindre end forventet grundet nattefrost i maj. Værst er dog priserne, siger formanden for Danske Bæravlere.

Kvaliteten er i top, udbytterne er okay og priserne er forfærdelig. Cirka sådan beskriver formand for Danske Bæravlere, Anderes Sørensen, situationen for årets høst af danske bær.

»Udbytterne er lidt dårligere, end vi havde forventet. Det skyldes, at vi havde nattefrost et par gange i maj. Det er særligt Fyn og Samsø, der mærker det. Til gengæld ser kvaliteten ud til at være i top. Det store problem er prisen. På solbær, der udgør over halvdelen af de danske bær, kan avlerne ikke engang tjene omkostningerne ved høsten hjem. Samme tendens ser ud til at gælde for raps og de andre arter, der dyrkes i Danmark.

Det ser meget dårligt ud, og jeg tror, nogle vil tage marker ud af produktion,« siger Anders Sørensen.

Det er ifølge ham en rekordgod høst sidste år i Europa, sammen med øget produktion hos verdens største producent af solbær, Polen, der presser priserne helt i knæ.

»Det er udbud og efterspørgsel, og lige nu er der alt for mange bær på markedet. Jeg kunne godt ønske mig nogle faste priser på halvdelen af bærhøsten på 3 - 4 kroner i de næste tre år. Det ville give ro på for avlerne,« siger han.

Dansk bærproduktion står ved en skillevej

Bæravler og bestyrelsesmedlem af Brancheudvalget for Frugt og Grønt, Jens Holme Pedersen, mærker ydeligt de lave afregningspriser.

»Jeg har aldrig fået en så lav afregningspris som i år, og jeg har været bæravler i mere end 25 år. Hvis vi avlere er heldige, kan vi måske få høstet til halvdelen af kemikalie- og gødningsudgiften. Max...« siger han. Det gør det ikke lettere for ham, at hans udbytter er særligt lave i år, fordi der har været nattefrost ved Nyborg, hvor hans marker ligger.

»Jeg bliver nødt til at overveje, om jeg skal have en anden kultur. Det nytter ikke noget økonomisk med de priser, vi kan få. I år er en kulmination på flere års prisfald. Jeg skal omsætte for cirka 35.000 kr. pr. hektar, i år kan jeg måske snige mig op på 3.600 kr.,« siger han og fortsætter.

»Det er en hårdt slag som producent, at forbrugerne værdisætter ens produkt til næsten ingenting. Men vi har selvfølgelig selv valg at plante buskene.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle