Boom i eksporten af svinekød til Kina

Skrevet af Karsten Flemin, markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer

De færre slagtedage i påsken betyder, at slagterierne her ikke har problemer med at få svin nok til fuld udnyttelse af slagtekapaciteten. Tyske slagterier udnyttede denne situation til at sænke noteringen for svin med 2 cent i uge 12 og 3 cent i uge 13.

Herhjemme ligger noteringen uændret på 8,70 kr./kg. Slagterierne beretter om en europæisk markedssituation, hvor der i disse uger er nogenlunde balance mellem udbud og efterspørgsel for svinekød, og handel til stort set uforandret prisniveau for de forskellige udskæringer. Priserne de kommende måneder vil i høj grad afhænge af vejret. Godt grillvejr vil gavne efterspørgslen og priserne.

For markederne uden for Europa er der i disse uger stabil efterspørgsel fra Japan, mens der meldes om en rigtig god efterspørgsel fra Kina.

Kina tager nu mere end halvdelen af EU’s eksport

Den gode efterspørgsel fra det kinesiske marked ses også tydeligt i de seneste tal fra EU Kommissionen over EU-eksporten af svinekød i januar 2016.

Eksporten til Kina/Hongkong lå på 140.000 ton, hvilket var 68 pct. højere end samme måned sidste år. Og i 2015 lå eksporten til Kina igen højere end i 2014.

Hvor det i årene frem til 2013 (inden det russiske importforbud) var Rusland, der var det største marked for EU’s eksport af svinekød, er den rolle nu helt overtaget af Kina.

Faktisk er afhængigheden af det kinesiske marked endnu mere udtalt, end det var tilfældet med Rusland tilbage i 2013. Her aftog det russiske marked 21 pct. af EU’s eksport af svinekød. I januar 2016 aftog Kina/Hongkong 52 pct. - eller mere end halvdelen af EU’s eksport af svinekød.

Fald i kinesisk svineproduktion?

Den stærkt stigende kinesiske import af svinekød er først og fremmest en følge af et fald i den kinesiske produktion af svinekød i 2015. Kinesiske svineproducenter oplevede i 2014 og store dele af 2015 dårlig økonomi i svineproduktionen og fald i svinebestanden.

Økonomien i kinesisk svineproduktion er dog siden efteråret 2015 blevet kraftigt forbedret i takt med stigende svinepriser og faldende foderpriser. Hvad der sker fremover med den kinesiske produktion af svinekød, er der som altid stor usikkerhed om.

På den ene side kommer der oplysninger fra Kina om store statslige investeringer i mega svineprojekter, der skal øge den kinesiske produktion af svinekød. På den anden side meldes der om hundrede tusinder af små kinesiske svinebesætninger, der fortsat lukker pga. miljøkrav og presset økonomi.

Man skal som altid huske, at officielle kinesiske prognoser og opgørelser over slagtninger er behæftet med stor usikkerhed som følge af mange hjemmeslagtninger og slagtninger på små uautoriserede slagtehuse. Og som altid vil størrelsen af den kinesiske produktion af svinekød også fremover i høj grad være afhængig af sygdomssituationen i landet.

Analyseinstituttet Gira forventer, at den kinesiske produktion af svinekød - efter et fald på 2-3 pct. i 2015 - vil øge med 1 pct. i 2016. Den seneste opgørelse fra det amerikanske landbrugsministerium USDA fra sidste uge viser derimod et fortsat forventet fald i den kinesiske produktion af svinekød på 2,5 pct. i 2016.

Stabil EU-produktion i 2016

I EU er der mindre usikkerhed om størrelsen af svineproduktionen. Den seneste opgørelse fra Eurostat viser, at slagtningerne af svin i EU steg med 2,6 pct. i 2015. En stigende slagtevægt betød dog, at målt i ton blev stigningen på 3,6 pct.

På den baggrund må det siges at være relativt billigt sluppet med et fald i noteringen for svin på 11 pct. som gennemsnit for 2015 i forhold til 2014. Årsagen, til at det ikke gik værre med noteringen i 2015, er naturligvis den gode og stigende efterspørgsel fra Kina.

For 2016 forventes på nuværende tidspunkt et samlet slagtetal i EU, der for 1. halvår vil ligge tæt på niveauet året før. Mens slagtningerne i 2. halvår forventes at ligge lidt lavere end året før.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle