Der er mange for-dele ved det nye dyrkningskoncept - men det er ikke oplagt for alle.
Conservation Agriculture (CA) går sin sejrsgang over hele verden - og udgør nu 250 mio. hektar på verdensplan - mod knap 20 mio. i 1990. Størst i Sydamerika og USA. I Danmark praktiseres pløjefri dyrkning på 380.000 ha og har dermed overhalet det økologiske areal. Men kun cirka 10 pct. af det sås direkte med CA (38.585 ha).
Tallet er dog større, for det er flere år siden, det sidst blev opgjort fra Danmarks Statistik. Interessen fra landmændene er stor, lød det på FRDKs generalforsamling i sidste uge. Her er man ikke i tvivl om, at CA er fremtidens planteavl, da det løser mange af markbrugets nuværende udfordringer med miljø, klima og udpint jord - og samtidig forbedrer landmandens bundlinie. Også politikerne er ved at få øjnene op for det nye dyrkningskoncepts fordele.
Hvorfor er der så ikke flere danske landmænd, der har lagt om til CA?
Dyrkningskonceptet er så nyt. Selv om det er over 10 år siden, at Søren Ilsøe, som startede CA-bølgen i Danmark, lagde sin bedrift 100 pct. om, har det været en langsom start. Hundreder af års tradition med at bearbejde jorden er ikke sådan at ændre. I starten blev CA nok også betragtet som lidt religiøst. Først i takt med klimabevidstheden har det for alvor fået medvind.
Men det er heller ikke bare sådan lige at kaste sig over CA. Maskinerne skal udskiftes, og jorden forberedes til et skifte, ellers vil udbytterne falde. Og så stiller CA meget større krav til landmandens management og faglige dygtighed. Der er meget, der kan gå galt, når man ikke har plov eller harve til at reparere med. Mange oplever også udfordringer i at håndtere husdyrgødning, når jorden ikke bearbejdes. Mens det lykkes for andre.
Det er heller ikke alle afgrøder, der passer lige godt ind i et CA-system. F.eks. er det ikke nemt at dyrke kartofler og roer uden at bearbejde jorden. Men dyrker man korn, raps, bælgsæd og græsfrø, er det oplagt at kaste sig over CA. Der er plads til mange flere.
En trussel hænger dog i horisonten: Et muligt EU-forbud mod glyphosat. Vedtages det, ser det meget svært ud for CA.