Du får ingen rabat, hvis du ikke spørger

Af Ole Schou, VKST

I grovvaren måles vandindholdet stort set alle steder med »Infratec NIT«-apparater. Disse apparater er koblet op via nettet, så de kalibreres i sæsonen ud fra nogle standarder, som angiver, hvordan kornet skal måles. Der er nemlig forskel på kornet i de forskellige år og endda gennem sæsonen og på, hvordan kornet »opfører sig« i måle-apparaterne. Apparaterne serviceres årligt med kalibreringsprøver, som sikrer nøjagtigheden. Derfor vil man få samme resultat på en prøve, uanset om maskinen står i Skagen eller i Nakskov. Så der er dermed godt styr på, at der måles korrekt på vandindholdet.

For rensning er der desværre ikke samme opsætning. Hver rensemaskine er en selvstændig enhed, som både kan fejlindstilles og fejlbetjenes. Derfor oplever vi også, at der kan være ret stor forskel på resultatet af rensning mellem firmaerne.

Priserne for at få tørret sit korn i de forskellige foderstoffer er faktisk ret ens. Jeg tror, de måske trods alt skeler lidt til hinandens takster, selv om de nok alle har vidt forskellige omkostninger til anlæg og drift med de meget forskellige opstillinger, der ses rundt omkring i hallerne. I den lave ende skal dog nævnes Mollerup og Vestjyllands Andel.

Rensetaksterne og firmaernes startsatser er derimod meget forskellige, som det ses i figuren.

Der er stor forskel på, hvornår de udvalgte foderstoffer starter rensemaskinen, og hvor meget de tager sig betalt for opgaven. I figuren ses kun gebyret, hvortil kommer de tabte kilo for det frarensede. Getreide og Overgård Agro tillader to procent urenheder, inden gebyr og fradrag starter.

Rensemaskiner i grovvaren

Der renses på godkendte maskiner, som serviceres hvert år. Men der er ingen central styring, som for måling af vandindhold med Infratec NIT. Det er »rensemesteren« eller laboranten, der bestemmer, hvordan der renses. Og der kan selvfølgelig være forskel på, hvordan det gøres, selv om der er forskrifter, der skal følges. Hvis man får et meget overraskende resultat, kan de fleste foderstoffer finde prøven frem igen og analysere en gang mere. Men selvfølgelig ikke flere måneder efter første analyse.

 

Tilladte urenheder i foderhvede

På engrosmarkedet handles foderhvede med tilladt to procent urenheder. Det betyder, at kornet ikke renses, og der betales fuld pris for varen, når den blot ikke indholder mere end to procent urenheder. Man får altså penge for urenhederne, støv, avner osv. Når grovvaren køber foderkorn af landmanden, trækker langt de fleste firmaer de kilo væk, som er urenheder, og nogle har gebyr for rensning allerede fra 0.1 procent urenheder. Andre tillader derimod op til to procent uden hverken at fratrække kilo eller pålægge et rensegebyr.

Husk også, at der efterhånden er mange firmaer, både små og større, der køber korn hos landmanden efter engros-betingelser. Jeg kan nævne Agro partner, R2 Agro, Vestjydsk Agro, Hauge Korn og 3K. Og vel i princippet også handelsplatformen Commoditrader. Disse firmaer har specialiseret sig i at flytte foderkorn direkte fra planteavler til f.eks. svineavler og accepterer både en lidt højere vandprocent og lidt urenheder uden gebyr og fradrag, såfremt parterne enes om det. Der kan derfor være rigtig nemme tjente penge i at finde den køber, der ikke trækker for mange penge ud af partiet inden afregning. I grafikken kan du se et uddrag af selskabernes fradrags-takster.

Gebyr for analyser

For korn er gebyrerne langt mindre end for raps, men det kan alligevel blive til lidt penge, da det er helt gratis hos nogle, og andre tager 100 kr. for ulejligheden. Når der afleveres raps og maltbyg, udtages der altid to prøver (parallelprøver), så man kan udføre en ekstra analyse, hvis der skulle opstå uenighed om resultatet. Hvis man også ønsker det for foderkorn, skal man anmode om det ved aflæsning. Udgiften til en ekstra analyse påhviler landmanden.

 

Rabatter

Kan alle opnå rabat på f.eks. tørring og rensning? Næppe. Men hvis man ikke spørger, får man helt sikkert ingen rabat. Rabat-størrelsen afhænger selvfølgelig af, hvor stor omsætning man har i forretningen, og om man er trofast kunde. Men vi har også hørt om avlere, der har opnået en rigtig god rabat ved at skifte selskab. En rabat på f.eks. 25 pct. både på rensning og tørring er opnåeligt i mange firmaer for kunder på ca. 2-300 hektar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle