Eksportør rådgiver små sohold til at stoppe

Især de mindre sohold med lav sundhedsstatus bliver klemt i markedet. Eksportør råder direkte leverandører til at stoppe eller lave ny strategi.

Meldingen er ganske klar, når Michael Vinderslev, ejer og direktør i NV-Randers, der er en af landets største svineeksportører, taler med en række af sine leverandører lige nu:

»Det er sørgeligt at sige, men jeg beder dem om at overveje at stoppe eller ændre strategi. Der er ingen fremtid for dem længere som eksportører«, forklarer han.

»De små besætninger med 400-600 søer, der har lav sundhedsstatus og få grise til eksport, har det svært. De er for små til at levere til de kunder, vi har. Det er desværre en realitet, vi kigger ind i«, siger han.

Årsagen er, at de udenlandske kunder i stort omfang kører alt-ind, alt-ud, og forlanger hele eller endda flere biler fra en leverandør ad gangen. Og sundhedsstatus skal være den højeste, hvis man skal komme i betragtning.

»Jeg forklarer nogle af soholderne, at det er ved at være tid til at stoppe. Det giver ingen mening at sende så mange penge med hver gris«, forklarer Michael Vinderslev om den nuværende situation med priser på historisk bundniveau.

Han spår, at der fremover kun vil være 3-4 måneder om året, hvor han kan finde aftagere, der vil tage grise fra de mindre besætninger, hvor sundhedsstatus er under markedets ønsker.

»Det er lettere at sælge de mindre partier af grise, hvis de har høj sundhedsstatus, men det er stadig udfordrende, for til eksport skal du helst have hele læs og jævne grise. Det er kvalitet, man skal overleve på i dag«, understreger han.

Fed dem selv eller stop

Chefkonsulent i Svinerådgivningen Mads Waitløw er helt enig med Michael Vinderslev i, at de - set i forhold til den gennemsnitlige størrelse i dag - mindre sohold har flere udfordringer end de store.

»Michael Vinderslev har en pointe. At have 500 søer med lidt for dårlig sundhedsstatus og så satse på eksport. Det er svært«, konkluderer han og tilføjer:

»De vil altid være dem, der bliver presset først, når markedet går op og ned«.

Mads Waidtløw påpeger, at det for producenterne vil være oplagt at overveje en sanering af besætningen for at komme nogle af udfordringerne til livs.

Han oplever, at soholderne udmærket er klar over situationen.

»Mange af de kunder, vi har i den størrelse, drømmer om at bygge en slagtesvinestald. For nogle vil det være realistisk, men ikke for alle, for gode lokationer er svære at finde, og det kræver temmelig mange penge, før sådan en nybygget stald er fuld af grise, og man kan begynde at levere«, siger han.

Et alternativ til at bygge selv er at indgå aftaler herhjemme om salg af smågrisene.

»Der er et stort hjemmemarked. Det er bare om at få parret folk ordentligt sammen, for der er mange slagtesvinestalde med 1.500 til 2.500 stipladser, hvor det vil passe fint«, konstaterer Mads Waidtløw.

»Men det er jo heller ikke sikkert, at de vil have alt for mange bogstaver på sundhedsskiltet. Der er stor konkurrence lige nu om at sælge herhjemme, for der er flere, der søger den stabilitet, der er ved det danske marked, frem for eksporten, og det betyder, at der er flere sælgere end købere«.

Faktaboks

Landmænd med søer

  • Af de i alt 2.890 landbrug med svin i 2019, havde 420 landmænd udelukkende søer og ingen slagtesvin, viser tal fra L&Fs publikation ’Statistik gris’. 
  • Derudover var der 1.069 landbrug med både slagtesvin og søer.
  • Af det samlede antal landmænd, der havde søer, var 28,4 pct. af bedrifterne over 800 søer.
  • 44,6 procent af bedrifterne havde under 500 søer. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle