Eksporten cementerede fødevareklyngens store betydning

Af Finn Christensen Statistikchef Samfunds- & Erhvervsøkonomisk Analyse Landbrug & Fødevarer

For tiden skal der ikke læses mange nyheder før ordet handelskrig rammer nethinden. Hård retorik fyger på tværs af kloden mellem USA og Kina. Det er uvist, om den tilsyneladende eskalerende konflikt bliver til en egentlig handelskrig, men godt ser det ikke ud. Når præsidenterne fra de to største økonomier i verden truer med tekniske handelshindringer, holder resten af verden vejret. For (fri)handel er en grundpille for vækst og udvikling. Globalt og lokalt.

Fødevareklyngens produktion skaber job og indkomst i Danmark

Sammenlignet med det kinesiske handelsoverskud på 2.787 mia. kr. sidste år, er Danmark målt i værdi en lille aktør globalt set. Men for dansk økonomi er eksporten vital.

I fødevareklyngen kan 72 pct. af beskæftigelsen henføres direkte til eksporten. Det svarer til 134.000 jobs, som hver dag producerer omkring 25 pct. af Danmarks samlede vareeksport, hvilket i 2017 blev til 166 mia. kr. Begrebet nettoeksporten eller nettovalutaindtjeningen udtrykker eksportens nettoøkonomiske betydning, når alle rå- og hjælpestoffer til at producere fratrækkes eksportværdien. En stor del af værdiskabelsen i fødevareproduktionen sker i Danmark med danske inputfaktorer. Hvert år lægges i omegnen af +80 mia. kr. i nettovalutaindtjening i Danmark som følge af fødevareklyngens produktion og handel med varer.

Fødevareklyngens eksport trækker Danmark op i gear

Finanskrisen ramte også Danmark med en forhammer. Det var først i 2014, at BNP i faste priser var over finanskriseniveauet. Men vi er langt fra målet endnu. Sammenlignet med nabolande som Sverige, Storbritannien og Tyskland kører dansk økonomi stadig ude i vigesporet.

De danske eksportvirksomheder og i særdeleshed de i fødevareklyngen har bidraget til at trække landet ud af det økonomiske slæbegear. Klyngens vareeksport steg 28,2 pct. fra 2008 til 2017. Til sammenligning steg Danmarks samlede vareeksport med 13,7 pct. i samme periode, og hvis man ud af denne opgørelse fjerner den fødevarerelaterede andel, var stigningen i Danmarks vareeksport blot 9,6 pct. fra 2008 til 2017.

Væksten ligger i Asien

På afsætningsmarkederne adskiller klyngen sig fra den øvrige danske vareeksport. EU aftager tilnærmelsesvis den samme andel af varerne, hhv. 61 pct. fra fødevareklyngen og 57,5 pct. fra øvrige virksomheder. Den store forskel ligger i Asien, navnlig Øst- og Sydøstasien. En relativ stor del af fremtidens velstillede forbrugere kommer fra denne region. Mange virksomheder har allerede etableret sig på disse markeder, hvilket kan ses ved, at 43,2 pct. af den samlede danske vareeksport til regionen kommer fra fødevareklyngen.

Verdensbanken opgør løbende den økonomiske vækst i alle lande. Med den liste i hånden ses en klar sammenhæng mellem de asiatiske højvækstlande og klyngens afsætning. Kina er fortsat motoren i den asiatiske vækstmaskine med 6,7 pct. i BNP i 2016. Det meste af regionen nærmest bobler af økonomisk vækst, kun med enkelte undtagelser. I tabellen nedenfor ses et udpluk af de lande i regionen, som oplever stor vækst lige nu. Til sammenligning opleves nu et dansk opsving, hvor økonomien steg med 2,2 pct. i 2017.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle