Fremtidens foder skal udvikles i nyt anlæg

På AU Foulum, hvor de bl.a. forsker i alternative foderemner, har de fået ny foderfabrik, hvor instituttets forsøgsfoder bliver fremstillet .

I marts tog AU Foulum sin splinternye foderfabrik i brug. Her skal forsøgsfoderet til universitetets forsøgsdyr produceres. Anlægget erstatter det gamle fra 1983, som trængte til fornyelse, da det gav begrænsede muligheder.

»Selvom det var noget meget solidt og godt udstyr, trængte vi til noget nyt og et andet setup. Det skulle være mere åbent«, siger Jens Bech Andersen, chefkonsulent, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

Forsøgsfoderet kan nemlig indeholde råvarer, som ikke er godkendte til konsum.

»Så vi skal jo have mulighed for at skille maskinerne ad efterfølgende og rense helt i bund, og det var svært i den anden fabrik, hvor det var kapslet inde i et lukket system«, forklarer han.

Foderfabrikken er leveret af Skiold, og et krav var, at forskerne skulle kunne producere alverdens forskellige blandinger i både små og store mængder. Til det formål er der indkøbt to pillepressere i forskellige størrelser. I den lille kan der fremstilles små mængder på 50 kg.

Et andet krav var, at anlægget skulle kunne håndtere alt fra korn til muslinger og tang.

»Det skal ikke bruges til at lave alt standardfoder - vi kan ikke konkurrere med DLG om at lave noget fornuftigt billigt foder, men DLG kan ikke lave det særlige foder til os«, siger han.

Insekter og tang

Den lille pillepresser spiller en vigtig rolle i forskningen inden for bl.a. svin. I nogle projekter skal foderet fremstilles i så små mængder, at der i den almindelige pillepresser vil være et tab af råvarerne.

Jan Værum Nørgaard, lektor, Institut for Husdyrvidenskab, forsker i brugen af bl.a. insekter som proteinkilder i svinefoder. I projektet undersøges fordøjeligheden af insekterne.

»Vi kan bare ikke få insekter i de mængder, hvor vi kan risikere at smide noget ud. Det er smart at have en lille pillepresser, fordi råvarerne typisk er meget begrænsede«, siger han.

Det samme gælder for et projekt, hvor de skal undersøge de bakteriehæmmende egenskaber i dansk tang hos kalve og smågrise.

»Tang er meget besværligt at høste - det er med håndkraft, så vi kan ikke få mere end allerhøjst nødvendigt«, fortæller Jan Værum Nørgaard.

Han forklarer, at tang indeholder særlige kulhydrater, der kan hæmme uønskede bakteriers vækst.

Lektoren håber, at den nye foderfabrik vil åbne for nye muligheder og forskningsprojekter.

»Jeg håber, at virksomheder vil samarbejde og afprøve idéer med at udvikle nye fodermidler og processeringsmetoder«, siger han.

Faktaboks

Ny foderfabrik

  • Specialdesignet Plug & Play foderfabrik fra Skiold, som erstatter den gamle fabrik fra 1983.
  • Opsætningen består bl.a. af tre typer blandere, skivemølle, slaglemølle, valse, to pillepressere og en extruder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle