»Jeg vil finde faste aftagere til alle mine smågrise«

Peter Kiær ser tilbage på et 2015, der mod forventning bød på afsætningsproblemer for hans smågrise.

»Det kunne være dejligt, hvis jeg kunne producere alle slagtesvin selv.«

Det siger Peter Kiær, Storgården ved Haslev, der kan se tilbage på afsætningsproblemer for sine smågrise i 2015. Men han er også klar over, at det på kort sigt er urealistisk at øge slagesvineproduktionen.

Han er tværtimod i færd med at skære sin årlige produktion ned fra 11.000 til 7.000 slagtesvin, fordi han dropper en lejet stald.

»Jeg vil allerhelst finde en dansk aftager til mine smågrise,« fastslår han.

Begrundelsen er både at han mener, en dansk aftager er mere sikker, og at han gerne ser sine grise skabe danske arbejdspladser.

Han har en fast aftager til en del af sine 30 kgs-grise, men i takt med at han drosler sin slagtesvineproduktion ned i 2016, bliver der behov for at sælge flere 30 kgs-grise.

»Udfordringen er jo, at der blive lavet for mange grise i hele Europa. Det har ramt os i 2015,« siger han.

Usikker på notering i 2016

Nogle prognoser er relativt optimistiske omkring prisen den kommende tid, men Peter Kiær deler ikke helt denne optimisme.

»Men en ting er noteringen, noget andet er de rammevilkår, vi bliver budt herhjemme,« siger han.

Selv om der er gode toner i regeringens 16 punktsplan for landbruget, mener han fortsat, at dansk landbrugs rammevilkår er for ringe i forhold til vores konkurrentlande. Det får ham til at komme med følgende opfordring til sine kolleger:

»Alle landmænd skal tage fat i deres lokale politikere og fortælle, at vores rammevilkår ikke matcher andre landes,« forklarer han.

Peter Kiær peger fx på, at de lave kvælstofkvoter belaster hans egen bedrift med en halv mio. kr. til ekstra sojaindkøb og yderligere en halv mio. kr. i form af lavere markudbytter.

Han peger desuden på, at pesticidafgifter, langsom procedure for godkendelse af nye sprøjtemidler og NOx-afgifter belaster hans bedrift.

»Ja, dansk landbrug har stor gæld, men problemet er ikke gældens størrelse. Problemet er de rammer hvorunder vi kan servicere gælden,« fastslår han.

Motivation

Med syv-otte ansatte er Storgården en stor arbejdsplads.

Medarbejderne har alle mellem tre et halvt og ni års anciennitet. Peter Kiær er opmærksom på værdien af stabile medarbejdere.

»Som arbejdsgiver er det en udfordring hele tiden at kunne motivere sine ansatte,« siger han.

Lean og medarbejdersamtaler er sammen med deltagelse i diverse projekter led i at fastholde medarbejdernes motivation i deres arbejdsdag.

I 2016 er besætningen med i Gefions projekt Minus 30 FE.

»Vi har udsigt til en besparelse på 400.000 kr. årligt, hvis vi skærer 30 foderenheder af foderforbruget,« siger han.

2016 bliver også året, hvor de 120 nye farestier til løsdrift for alvor skal tages i brug.

»Jeg tror på, at der er fremtid i højere dyrevelfærd,« fastslår Peter Kiær.

Overgang til løsdrift og valget af stier er sket i tæt samarbejde med driftslederen. Medinddragelse i beslutningerne sikrer også motivation.

Finansieringen er sket gennem dannelsen af et P/S med familien som investorer.

Faktaboks

 Peter Kiær, Storgården, Haslev

  • 700 søer med smågrise
  • 7.000 slagtesvin
  • 450 ha
  • Syv-otte ansatte

3 ting han vil opnå i 2016

  1. Afsætning af smågrise: Peter Kiær satser meget på at få fast afsætning for alle sine smågrise i 2016. 
  2. Spare foder: Deltagelse i projekt Minus 30 FE kan potentielt spare bedriften for 400.000 kr. årligt. 
  3. Rammevilkår: Med bedre rammevilkår får landbruget ikke problemer med at servicere sin samlede gæld.

Det står i vejen for at nå målet

  1. Overproduktion: Det europæiske marked for svinekød er mættet. Det presser både noteringen og gør afsætningen af smågrise herhjemme og til eksport vanskelig
  2. Politikere: Manglende politisk vilje til at ændre landbrugets rammevilkår så de i højere grad ligger på niveau med udlandet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle