Masser af ro og få ben-problemer

Roen er udtalt i drægtighedsstalden efter indførelse af elektronisk sofodring. Benproblemerne er heller ikke mange, lyder erfaringerne på Hagesholm Multisite.

Mindre foderforbrug er en konkret og økonomisk mærkbar forskel på elektronisk sofodring og den tidligere praksis på bedriften med ad lib-fodring i fodertrug.

Men der er også et andet meget karakteristisk forhold, der præger drægtighedsstaldene på Hagesholm Multisite.

Roen er nemlig udtalt, siger Iben Henriksen, der har det daglige ansvar for løbe- og drægtighedsstaldene. Hun har var også med, da der var ad lib-fodring for en del år siden, og hun kan tydeligt mærke forskel på lydniveauet.

»Der går lige et døgn med dannelse af rangorden, men derefter oplever vi meget rolige søer«, siger hun.

Tjekker ben tre gange om ugen

På Hagesholm Multisite er der installeret 14 elektroniske sofodringsstationer, herunder en til polte, hvor der typisk indsættes 15 polte. Dertil kommer en simpel dummystation, som polteholdene bruger i to uger, og som tillader passage mellem to stier, hvor der er vand i den ene ende og foder i den anden.

Der er stabile grupper, og hver station kan håndtere cirka 55 søer. Time-kapaciteten passer med, at der cirka er seks-syv søer, der når at æde.

»Vi starter foderdøgnet kl. 18, og søerne, der er længst nede i rangordenen, får nok ikke spist kl. 22, men så gør de det kl. 02 om natten. Vi ser, at stort set alle søer har ædt deres dagsration i løbet af formiddagen«, forklarer Lars Kobbernagel.

Benproblemer er de få af, og magre søer er også et sjældent syn.

»Søerne får den ro, de skal have, når de skal æde. Derfor ser vi aldrig magre søer mere. Vi har en fast rutine med fokus på benene. Hver mandag, onsdag og fredag tjekker vi ben ved at have alle dyr oppe at stå«, siger Lars Kobbernagel.

»Vi ser ikke de store benproblemer, og det hænger sammen med, at de er rolige, fordi der ikke er kamp om maden, og der er heller ingen kø for at komme ind for at æde«, siger Iben Henriksen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle