Kædeharver bliver europæiske

Kædeharvefabrikken KK Europe, Allingåbro, producerer nu fem udgaver at den australske Kelly-harve.

"En af de første Kelly-kædeharver, vi har leveret, har nu harvet mere end 10.000 hektar. Harven er solgt til et landbrug i Estland," siger fabrikant Bjarne Knudsen, KK Europe, Auning ved Allingåbro.

Hvor mange hektar en kædeharve kan præstere før nedslidning, kan eller vil Bjarne Knudsen ikke svare på. Det er en fabrikshemmelighed, der hænger sammen med fremstillingsmetode og materialevalg. De skålformede tallerkener er stålstøbte som kædeled, der samles til de fire udspændte kæder, der udgør arbejdsorganerne.

Kelly kæde-harven er en australsk opfindelse, der nu er ved at blive udbredt i Europa. Det er sket ved, at Bjarne Knudsen og datteren Helle Knudsen etablerede KK Europe for to år siden. Virksomheden, der har et dansk forhandlernet, fabrikerer og eksporterer Kelly-kædeharver til hele Europa og Østeuropa.

Op til otte meter

KK Europe holdt åbent hus 24. juni for at præsentere to nye kædeharver, Kelly 4000 og 8000 med henholdsvis fire og otte meters arbejdsbredde.

Nyhederne er designet specielt til europæiske forhold. De har også et forenklet hydraulisk opklap sammenlignet med de tre øvrige Kelly-harver med seks, ni og 12 meters arbejdsbredde.

Nyt er også, at KK Europe nu tilbyder to alternativer til de stålstøbte tallerken-kædeled. Den ene nyhed er en opsvejst tallerkenkæde, der fremstilles ved at tallerkenerne påsvejses en industrikæde. Harveprincippet er uændret.

Den anden nyhed er Kelly Prickle-harven. Det er en kæde, der består af kædeled med påsvejsede tænder. Prickle-kæden er velegnet til let jord og ukrudtsharvninger. Alle tre kædetyper kan monteres på samme bæreramme.

Kelly-kæde mod majshalvmøl

I Tyskland er der stor interesse for Kelly-harverne til bekæmpelse af majshalvmøl.

Opgaven er her at sønderdele majsstænglerne så meget, at majshalvmøllets larve ikke kan overleve inde i stænglerne fra høst til næste forår, hvor de forpupper sig og klækkes til voksne individer (halvmøl). Se nærmere på www.landbrugsinfo.dk vedrørende skadedyrets biologi og udbredelse.

Planterådgiver Christoph Bommes, PPM Agrarberatung, har undersøgt forskellige harvetypers egenskaber ved mekanisk sønderdeling af majsstængler med henblik på bekæmpelse af majshalvmøllets larve. På åbent hus-arrangementet fortalte Christoph Bommes om resultaterne.

"Fræsning af marken er effektivt, men alt for dyrt, idet en Kelly kædeharve kan præstere samme resultat. En brakklipper kan også klare opgaven, men det er også en dyr metode sammenlignet med kædeharven," siger Christoph Bommes.

Han betegner rotorharver, tandharver og almindelige tallerkenharver som utilstrækkelige til "mekanisk bekæmpelse" af majshalvmøllets larve.

hoeg@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle