Køns- sortering af sæd drukner i succes

Efterspørgslen efter kønssorteret sæd er større end produk-tionen - men man kan ikke bare skrue op for maskinerne.

"Hvorfor laver I ikke bare noget mere kønssorteret sæd?"

Viking Genetics har fået spørgsmålet utallige gange, og det bliver sikkert også stillet mange gange i fremtiden. For efterspørgslen efter kønssorteret er langt større end produktionen.

Men det er alt andet end lige til at skrue op for produktionen, forklarer udviklingsleder Søren Borchersen, Viking Genetics.

"Man kan ikke bare købe flere maskiner og ansætte flere folk. Vi ønsker kun at sortere de bedste tyre på brugsplanen, dernæst skal der tages hensyn til tyrens egnethed til sortering," understreger han.

I øjeblikket kører otte maskiner 24 timer i døgnet alle ugens fem hverdage. Det betyder, at der kan leveres mellem 3.500 og 4.000 portioner sæd om ugen - eller lidt over fem procent af det totale marked i Danmark, Sverige og Finland, hvor hovedparten af sæden sælges.

"Vi forventer dog at komme op på 200.000 strå med kønssorteret sæd i 2009. Det kan vi gøre ved at effektivisere produktionen og uden at investere i flere maskiner til sortering," vurderer Søren Borchersen.

Otte timers frist

Fra tyren har leveret sæden, til den skal være færdigsorteret, må der maksimalt gå cirka otte timer. Det giver særlige styringsmæssige udfordringer, når maskinerne skal køre i døgndrift.

"Hvis en tyr ikke kan levere en portion sæd, som egner sig til kønssortering, skal vi have sæd fra andre tyre i beredskab. Og det skal vi altså have tre gange i døgnet," fortæller Søren Borchersen.

Kun omkring 80 procent af alle tyre egner sig til at bruge til kønssorteret sæd. Egnetheden afgøres blandt andet af, om de tilstrækkeligt tit kan levere en portion sæd med den rigtige koncentration og et normalt antal levende sædceller nok til, at en sortering er en god ide. Hvis sæden ikke anvendes til sortering, fryses den som almindelig tyresæd, så den ikke går til spilde.

Der sorteres kun kønssorteret sæd fra de bedste tyre fra Danmark, Sverige og Finland.

"Men de bedste tyre er også efterspurgt af andre, og de har selvfølgelig en begrænset kapacitet," understreger Søren Borchersen.

"Og vi vil på ingen måde gå på kompromis med vores krav til tyrene," fortsætter han.

Just in time

For Viking Genetics kom satsningen på kønssorteret sæd på det helt rigtige tidspunkt, da mælkeprisen steg i hele verden.

Efterspørgslen efter kvier er steget proportionalt med mælkeprisen, og det er interessen for selv at kunne lave kvier også. Og her er det altså, at den kønssorterede sæd kommer ind i billedet.

"Man må sige, at vi er kommet "just in time," smiler Søren Borchersen.

Et strå med kønssorteret sæd koster 300 kroner. Altså en betydelig merpris. Det har samtidig øget kundernes fokus på, at sæden også er i orden.

"Det er den," forsikrer Søren Borchersen. "Vi kan kontrollere, hvor mange levedygtige sædceller der er i sæden, og om sikkerheden på kønnet er minimum 90 procent. Og vi ligger over målsætningen.

"Til gengæld er det vigtigt, at man er omhyggelig med de dyr, man inseminerer. De skal være i ordentligt huld og insemineres på det rigtige tidspunkt. Management er afgørende for reproduktionen," understreger han.

worsoe@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle