Kalvebranche med opråb:Vi har brug for hjælp, hvis vi skal overleve

Produktionen af okse- og kalvekød er hårdt ramt af coronakrisen. De gode stykker kød kan ikke afsættes, og noteringen falder.Branchen beder om økonomisk hjælp, hvis den skal bestå.

Hvis vi fortsat skal have en produktion af okse- og kalvekød i Danmark, har vi brug for hjælp. Flertallet kan ikke overleve på sigt, hvis ikke der kommer en økonomisk håndsrækning.

Sådan lyder det samstemmende fra flere aktører i den danske okse- og kalvekødsproduktion, som LandbrugsAvisen har talt med.

Igennem mere end to år har producenterne set noteringen falde med mere end to kroner pr. kg kød, og indtil videre har coronakrisen taget mindst 85 øre pr. kg.

»Producenterne dør ikke af at sælge kødet en krone billigere i to måneder. Men vi aner jo ikke noget om, hvornår der åbnes op igen. Det er ikke kun danske restauranter, som skal åbne igen. Vi har også brug for, at italienerne må spise ude og at de forarbejder huder igen«, konkluderer Mogens Larsen, indehaver af firmaet Slagtekalve Rådgivning.

Han bliver dagligt kontaktet af rådvilde producenter, som ikke aner, hvad de skal stille op. Det gør Mogens Larsen heller ikke, for krisen er uden sidestykke. Nogle producenter spørger, om de skal stoppe med at indkøbe kalve. Til det svarer den erfarne rådgiver, at man ikke skal meget under et dækningsbidrag på 1.500 kr. pr. kalv, før det økonomisk set er bedre at lade stalden stå tom.

»Og der er vi tæt på at være for flere«, vurderer han.

Be’ om likviditet nu

Lasse Olsen, formand for Danske Slagtekalveproducenter, er enig i analysen af situationen, men han mener omvendt, at der fortsat skal indkøbes kalve og produceres kød. Især fordi spædkalvene forventes at blive endnu billigere, da krisen ikke kun er dansk, men europæisk.

Lasse Olsen forudser, at noteringen på okse- og kalvekød vil falde yderligere, fordi der vil gå lang tid før efterspørgslen efter rødt kød er tilbage på sporet. Derfor bør alle kalveproducenter anmode om ekstra likviditet hos deres pengeinstitut nu. Man må ikke vente til det for alvor brænder på, advarer formanden.

»Man skal huske, at vi ikke er herrer over en pandemi. Det er ude af vores hænder. Det skal man fortælle sin finansielle samarbejdspartner«, siger Lasse Olsen.

Mogens Larsen er enig. Han peger på, at flere kalveproducenter allerede holdes i kort snor af banken grundet de senere års dårlige bytteforhold på kød og foder. Hertil kommer situationen fra efteråret, hvor afkoblede præmier blev fjernet, og det gik især udover kalveproducenter.

»Den episode har sået en flig af mistillid fra bankernes side til produktionsformer, som er dybt afhængige af økonomisk støtte,« vurderer Mogens Larsen.

Behov for præmier

Alligevel er en økonomisk håndsrækning i form af ekstra slagtepræmier det tiltag, som flere i brancen peger på. Fødevareminister Mogens Jensen har stillet erhvervet ekstra 65 mio. kr i udsigt i 2021. Kommer disse penge nu svarer det til 325 kr. pr. kalv eller ca. 1,5 kr. pr. kg kød.

En anden, men mindre effektfuld løsning vil være løbende udbetalinger af dette års slagtepræmier, så producenterne ikke skal vente til marts med at få beløbet udbetalt. Slagtepræmierne udgør oftest op mod halvdelen af indtjeningen på en slagtekalv.

Kalveproducent Rasmus Alstrup efterlyser økonomisk sympati fra andelsselskaberne i form af billigere foder eller tidligere udbetaling af restbetalingen for kødet. Mælkeproducenterne kan også understøtte kalveproduktionen ved at acceptere en meget lav pris på spædkalve, tilføjer han.

»Men ministeren bør også gå åbenhjertet ind i, at vi kan få flere slagtepræmier nu. At vi beder om 66 mio. kr. i år er jo peanuts i forhold til de hjælpepakker med milliarder, som resten af Danmark får tilbudt«, mener han.

Faktaboks

Rundt om kalvene:

  • År til dato er der slagtet 8,2 pct. færre kreaturer sammenlignet med sidste år. Det største fald ses for ungtyre og tyrekalve (-10,2 pct.).
  • Kalveeksporten vokser fortsat med samlet set 8.935 eksporterede kalve i januar og februar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle