Konsulent frygter nedtur i Danmark

Økonomikonsulent opfordrer til at sælge aktier og købe lange statsobligationer.

Økonomikonsulent Jens Schjerning, Landbosyd, er en af de fagfolk der er overbevist om, at recessionen er godt på vej i USA.

Allerede i april sidste år forudså han her i LandbrugsAvisen en recession i USA, som på sigt ville medføre rentefald, aktiefald, pres på ejendomsmarkedet med videre. Det blev dengang i LandbrugsAvisen afvist af Anders Matzen fra Nordea.

»De siger hele tiden, at det bliver bedre om et halvt år - det kan ingen bruge til noget - på et tidspunkt er isen smeltet,« siger Jens Schjerning, der nu ser sin forudsigelse bekræftet af den aktuelle udvikling.

»Når man ser på aktierne og boligmarkedet i USA, er det kun et spørgsmål om tid, før det når til Danmark. Det tager normalt seks til tolv måneder,« siger han.

»Jeg er godt klar over, at jeg melder lidt bombastisk ud og er noget pessimistisk for tiden. Jeg fortæller kun, hvad mine analyser viser, og jeg gør det for landmandens skyld. Hvis historien skulle gentage sig, vil vi jo alle spørge bagefter, hvorfor der ikke avr nogen, der kunne se det, og hvorfor var der ingen, der sagde det!«

Det, Jens Schjerning kunne se i tallene allerede sidste forår, var, at de såkaldte ledende indikatorer, der tager temperaturen på økonomien, viste, at væksten i den amerikanske økonomi nærmede sig frysepunktet.

Lavere rente

Han er overbevist om, at renten i USA i år kommer yderlige ned, og i løbet af et-to år når ned i nærheden af nul, og at ECB vil blive presset til at sætte renten tilsvarende ned i EU.

Han forudser nemlig, at USA er på vej ind i den værste recession i 60 år, og at den kan komme til at vare i nogle år.

»Man er nødt til at sætte gang i væksten ved at stimulere privatforbruget, men hvordan gør man det, når USA i forvejen har negativ opsparing og verdens største handelsunderskud? Jeg ved det ikke.«

Han sammenligner den aktuelle ejendomsboble i USA med situationen i 1929 og den tilsvarende boble i Japan i 1989, som de stadig kæmper med følgerne af.

Han tror ikke på argumenterne om, at økonomien i dag er anderledes, eller at Kina og Indien kan redde verdensøkonomien.

Han tror heller ikke på, at centralbanker, politikere eller andre kan forhindre det, hvis ejendomsmarkedet for alvor kører ned i USA og andre steder.

Han tror til gengæld på, at hvis økonomien kommer alvorligt ud af balance, vil det før eller siden blive nødvendigt at rette op på økonomien igen.

Sælg aktierne

Han er heller ikke særlig optimistisk med hensyn til aktiemarkedet. Han minder om, at tidligere ejendomsbobler har givet kraftige aktiefald på op til 70-80 procent, og risikoen er til stede for, at det vil ske igen. Derfor opfordrer han folk til at sælge deres aktier og ligge kontant eller købe lange statsobligationer, for eksempel Danske Stat syv procent 2024.

Han advarer i den forbindelse mod at belåne sin friværdi og placere pengene i aktier.

»Det er og bliver en gearing. Det er ikke risikospredning men spekulation. Ejendomsmarkedet og aktiemarkedet følges ad på den lange bane.«

»De næste par år vil blive trælse, men I kan stadig gøre noget ved det. Få nu afdækket jeres risiko ved at belåne godt op med realkreditlån og indfri den dyrere bankgæld. Belån friværdien og placer den i obligationer, så har I noget at stå imod med. Jeg er af den holdning, at en defensiv strategi de næste par år vil være at foretrække, selv om det måske er lidt kedeligt,« lyder Jens Schjernings formaning til landmændene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle