Landbruget vil have elever på SU

Landbruget advarer om færre elevpladser, da eleverne er for dyre. Skolepraktik eller ny overenskomst kan blive aktuelt.

Som LandbrugsAvisen skrev i sidste uge, så bliver landbrugselever nu markant dyrere for erhvervet. Det får nu Landbrug & Fødevare til at foreslå SU for dele af landbrugsuddannelsen.

»Jeg undrer mig over den overenskomst, vi har med landbrugseleverne. Elever i landbruget er relativt dyre i forhold til andre faggrupper. Når en førsteårselev er lige så dyr som en færdiguddannet, så bliver der ikke taget elever,« siger formand for Dansk Planteavl i Landbrug og Fødevarer Torben Hasen og fortsætter.

»Hvorfor skal vi landmænd eksempelvis betale kost og logi, når eleven er på landbrugsskole, når vi samtidig betaler deres transport og fuld løn i perioden. Kunne de ikke eksempelvis få SU der? Vi bliver i hver fald nødt til at finde en anden løsning, end det vi har nu. Ellers kommer der til at mangle paktikpladser.«Årsagen til, at eleverne bliver dyrere er, at et statstilskud på 33.000 kr. om året er fjernet.Det får LandboUngdom og landbrugsskolerne til at frygte mangel på praktikpladser, når de første elever skal ansættes uden tilskud til sommer. En førsteårs elev koster ca. 175.695 kroner om året.

Skolepraktik kan blive aktuelt

»Jeg kan godt være bekymret for de 10 procent svageste elever. Jeg mener ikke, at vi kan gøre meget andet end det, vi gør nu, have god kontakt med praktikstederne og landmænd og få italesat, at vi har et ansvar for at få uddannet nye landmænd, at der skal være praktikpladser, hvis vi fortsat skal være en attraktiv uddannelse. Men jeg kan ikke afvise, at skolepraktik bliver aktuelt senere, hvis ikke der er praktikpladser til alle. Og vi skal selvfølgelig sørge for, at eleverne er så dygtige som muligt, når de skal i praktik,« siger formand for De Danske Landbrugsskoler Kaj Aage Højgaard.

Landboungdom erkender, at der meget vel kan blive mangel på praktikpladser, men mener ikke, at SU, en ny overenskomst eller skolepraktik er løsningen.

»Det er en erhvervsuddannelse, så SU bliver svært. Og landmændene kan få refunderet en stor del af det, de betaler, når deres elev er på skoleophold. Og jeg tror ikke, at det nytter noget, hvis vi går ned i løn, så går udlændinge eller vikarer også bare ned i løn. Skolepraktik er heller ikke er løsningen på langt sigt. Landbrugsskolerne skal gøre eleverne så dygtige, inden de skal i praktik, at de igen bliver attraktive. Ellers skal tilskuddet tilbage,« siger ledelsesmedlem Svend Nygaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle