Landmænd beder om hjælp fra Christiansborg

Der skal en hjælpende hånd til, for kommun-erne kan aldrig løfte opgaven med miljø-ansøgningerne, mener to landboformænd.

To landboforeningsformænd, Erik Poulsen, Århus-Hadsten, og Henrik Frandsen, Sønderjysk Landboforening, har ingen tiltro til, at kommunerne nogensinde bliver i stand til at løfte opgaven med miljøansøgninger.

Omkring 450 ansøgninger er afsluttede ud af de godt 2.600, der er indsendt siden 1. januar 2007. Andre knap 1.000 er i behandling og flere end 1.200 eller knap halvdelen er ikke lukket op endnu, viser tal fra maj.

"Hvis vi tror, at kommunerne nogensinde kommer til at løfte opgaven, bliver vi skuffede," siger Henrik Frandsen. Han mener, det er helt nødvendigt med en hjælpende hånd fra Christiansborg og om nødvendigt skal forliget om husdyrloven åbnes. Det synspunkt deles af østjyske Erik Poulsen.

Tre krav

Indtil hjælpen kommer, skal de kommuner, hvor det går sløvt til, op i omdrejninger. De har haft chancen, siger Henrik Frandsen, der mener, at kommunerne må sættes under administration og miljøstyrelsen vejlede dem.

Loven skal gøres mere entydig og overskuelig for kommunerne, så de tør træffe beslutninger, helst ved at åbne forliget, og som det tredje peger Henrik Frandsen på, at langt flere sager skal pilles ud af loven ved at flytte bagatelsagerne ud.

"Som udgangspunkt er intentionerne i husdyrloven gode. Men alt er kørt fast i en uklar lovgivning, og situationen er blevet forværret i forbindelse med kommunalreformen, hvor der måske har manglet beslutningskraft i mange kommuner," tilføjer han.

Noget skrammel

"I forhold til det erhverv som skal bruge husdyrloven, er det politiske forlig noget skrammel, for det skaber konflikter, som ingen kan gøre noget ved. Hverken miljøministeren eller Kommunernes Landsforening kan jo få de sløveste kommuner i fart med sagsbehandlingen," mener Erik Poulsen.

"Kompetencen i miljøsagerne er lagt ud til kommunerne, som selv kan bestemme, hvordan de vil prioritere vores type erhverv og hvilken service, vi skal have. Når de kommunale budgetter er lagt, kan vi selv vurdere, om sagsbehandlingen skal vare halvandet eller to år, for der flyttes ikke ressourcer, selv om antallet af ansøgninger hober sig op. Det ser mystisk ud, når ansøgningerne for en stor del sker for landmandens regning," siger Erik Poulsen, der ikke har erfaring for, det flytter noget som helst og er træt af at bruge bunker af energi på at sidde på skødet af lokale politikere for at presse ressourcer til området.

Varme et vist sted

"Vi er varme et vist sted ved at bruge så meget krudt på enkeltsager, at det kan blokere for samarbejdet med politikerne i fremtiden," siger Erik Poulsen, der ikke tror på problemerne med miljøansøgninger bliver løst uden at erhvervet træder hårdere i karakter.

"Problemet med miljøansøgningerne bliver kun løst med en tilpasning af loven og gerne i et bredere forlig om husdyrloven. For vi kommer ikke uden om vandmiljøplan IV og vandrammedirektivet, som står lige for, og som nogle kommuner er begyndt at indregne og derfor ikke har noget incitament til at skynde sig med ansøgningerne. Det kunne måske få kommunerne til at samarbejde fremfor at byrådene sidder og modarbejder hinanden og laver landspolitik med deres egne regler."

"Der skal ske noget konstruktivt, måske ved at vi træder hårdere i karakter," tilføjer Erik Poulsen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle