Landmænd behandles forskelligt i kommunerne

Landets kommuner har vidt forskellige tilgange til, i hvor høj grad de skal hjælpe landmænd med at udpege randzoner.

Landets kommuner behandler landmænds henvendelser om, hvor der skal være randzoner, vidt forskelligt. Det er meget bekymrende, mener L&F, mens KL påpeger, at kommunerne ikke har de bedste vilkår at handle ud fra.

I eksempelvis Herning Kommune sender man lodsejerne et standardbrev, der henviser til, hvordan de selv kan vurdere, om der er tale om et vandløb efter vandløbsloven. Imens er Mariagerfjord Kommune mere konkrete og behjælpelige med at udpege vandløb.

”Når landmændene ringer, bruger vi megen tid på at give udførlig vejledning i, hvad de skal kigge på. Vi forholder os til spørgsmål, og hvis vi er enige i deres egne vurderinger, giver vi det til kende for dem,” siger Bjarke Nielsen, afdelingsleder Natur og Miljø i Mariagerfjord Kommune.

Kommuner bestemmer selv

I KL fortæller Martin Damm, formand for teknik- og miljøudvalget, at der ikke findes en praksis på området.

”Det bestemmer den enkelte kommune selv. Men jeg må sige, at tilløbet og vilkårene for at løse den opgave, vi har fået, har ikke været gode. Så bliver det nogle steder derefter. Det ville have været lettere, hvis kortmaterialet havde passet,” siger Martin Damm (V), der dog har forståelse for, at landmænd er frustrerede.

”Det er klart, at alle landmænd er nervøse for randzonerne, og hele vores opgave falder her til at starte med – og den opgave vidste vi ikke, vi havde,” bemærker han og hentyder til fødevareministeren og kommunernes tidligere strid om, hvem der skulle udpege vandløb med randzoner.

Formanden påpeger desuden, at kommunerne endnu ikke har fået penge til at forvalte opgaven, men der foregår forhandlinger om økonomien lige nu.

Ikke kommuners skyld

I Venstre kalder Erling Bonnesen den forskellige forvaltning i kommunerne ”utilfredsstillende”.

”Men det er jo ikke kommunernes skyld. Ministeren burde ledsage lovgivningen med en klar anvisning, så der kan blive tale om ensrettet behandling. Andet er fuldstændig utilfredsstillende, og det understreger blot, at regeringens randzonepakke sejler,” siger han.

Heller ikke landbruget er tilfreds.

”For landmændene er det meget indgribende, og der må vi kunne forvente at få ordentlig og ensartet vejledning fra kommunerne. Landmændene er berettiget i tvivl, for de er ikke eksperter i vandløb,” siger Henrik Frandsen, viceformand i L&F.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle