Landmand vinder kamp mod kommunen

Efter fire års kamp om retten til at dyrke 34 hektar jord vandt Stig Nyborg endelig sin retssag mod Horsens Kommune. Her er hans beretning.

Midt blandt parcelhuse, fodboldstadion og skolen i Lund ved Horsens ligger Stig Nyborgs bedrift. De senere år har der været stor vækst i byen, og det har betydet, at Stig Nyborg ikke længere ser marker uden for sit vindue, men i stedet huse. Og lige her, på landet midt i byen, møder LandbrugsAvisen ham til en snak om hans retssag mod Horsens kommune.

10. februar 2015 vandt Stig Nyborg efter fire års kamp retten til fortsat at dyrke 34 hektar, som han solgte til Horsens kommune i 2008. Nu kan han se frem til en erstatning på op mod 1,2 mio. kr.

»Jeg er lettet. Det har taget fire år af mit liv, og det har været hårdt for mig og min familie. Jeg vidste, at jeg havde ret, men en ting er at have ret, en anden ting er også at få ret. Det har jeg endelig fået nu,« siger han.

Solgte jord til kommunen

Det hele startede, da Stig Nyborg i 2007 blev indkaldt til møde hos Horsens kommune, som ønskede at købe 34 hektar af Stig Nyborgs jord til erhvervsgrunde, fordi der var stor vækst i området. Prisen var 700.000 kr. per hektar, og parterne blev enige om, at Stig kunne få lov til at dyrke jorden vederlagsfri, indtil grunden var byggemodnet, og der skulle bygges på den. Men da finanskrisen kom, gik fremskridtet i stå, og det betød, at Stig Nyborgs aftale med kommunen blev en rigtig god forretning for ham.

Og det gik godt lige indtil april 2011. Pludselig ville kommunen, at han skulle betale 400.000 kr. for leje af jorden med tilbagevirkende kraft fra 2008. Samtidig måtte han ikke længere sprøjte. Det ville Stig Nyborg ikke gå med til, og han holdt fast i den aftale, som tidligere var indgået.

Kommunen lejer jorden ud

Det blev februar 2012, og Horsens kommune lejede nu de 34 hektar ud til en økologisk landmand, selvom Stig Nyborgs skøde stadig var gyldigt. Da Stig Nyborg holdt på, at jorden var hans, såede han jorden til og dyrkede den. Og han hørte intet, før få dage før høsten stod for døren. Her ringede den nye forpagter og spurgte, hvorfor Stig Nyborg sprøjtede hans jord. Stig Nyborg kontaktede sin landboforening LRØ og blev opfordret til at skynde sig at høste sine afgrøder, inden den nye forpagter gjorde.

»Jeg begyndte at høste ti dage senere, og i mine traktorer havde jeg sørget for at have kopier af mit skøde med, hvis det skulle blive nødvendigt,« siger han.

Og det blev nødvendigt, for der gik ikke længe for Stig fik et opkald fra sin karl, at politiet havde stoppet høsten, og sagt at en dommer måtte afgøre sagen, om hvem der havde ret til jorden. Et par dage senere var høsten igen i gang på marken, men denne gang var det den nye forpagter. Og 48 timer senere havde han høstet resten, presset halmen og fået sået på ny, uden at politiet havde stoppet ham.

»Da jeg ringede til politiet og bad dem komme og stoppe den nye forpagter i at høste, sagde de, at det ville de ikke, så jeg kunne bare stå og se til, mens mine afgrøder blev taget for næsen af mig,« siger han.

Nederlag blev til sejr

I løbet af efteråret 2012 skaffede Stig Nyborg sig en advokat til at hjælpe sig, da han blev stævnet af kommunen. Her tabte han i byretten i maj 2013 sagen om retten til at dyrke jorden og skulle betale erstatning til den nye forpagter. Men Stig ville ikke give op.

»Jeg fik opkaldet fra min advokat, om at jeg havde tabt, mens jeg sad i min traktor med min søn, og så sad vi der i traktoren og græd begge to. En time senere stod min advokat hjemme hos mig, og så besluttede jeg, at jeg ville anke og kæmpe til det sidste,« siger Stig Nyborg.

Og nu, næsten to år efter, har det vist sig at være det rigtige valg.

»Jeg er så glad. Min advokat ringede den anden dag, og han kunne næsten ikke kende mig, fordi jeg lød så glad,« siger Stig Nyborg.

Faktaboks

Stig Nyborg

  • Bor i Lund med sin kone og fire børn
  • Maj 2013:Tabte ved byretten i Horsens sagen om dyrkning af kommunens jord.
  • Februar 2015: 10. februar vinder han sagen ved landsretten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle