Ledelse giver bonus i krisetider

Ledelse kræver tid og penge - to ting der kan være en mangelvare i krisetider. Men på langt sigt tjener ledelsesfokus sig ind, mener svineavler Esben Graff Jensen.

Det er ikke tilfældigt, at svineavler Esben Graff Jensen har valgt at placere sit store kontor i selve staldbygningen med direkte udsigt til produktionen og ikke i stuehuset en halv kilometer væk.

Nærværende og synlig ledelse står nemlig øverst på dagsordenen i opformeringsbesætningen med 1.200 søer. I alt består gården Haastrupgaard af tre ejendomme, 400 hektar jord og en årlig produktion på 15.000 smågrise og 8.000 slagtesvin. For at holde det kørende er der 12 ansatte.

Og netop de mange ansatte er grunden til, at Esben Graff Jensen, der driver gården i et I/S med en partner, har gennemgået en diplomuddannelse i ledelse på to et halvt års varighed.

"Da vi overtog stedet her i 2001, var vi mig selv og tre andre. Men siden da har det jo udviklet sig, og derfor har det været nødvendigt med mere fokus på ledelse og medarbejderne. Jeg har simpelthen ikke tid til at opholde mig fast i produktionen og følge med i den enkelte medarbejders arbejde længere. Jeg må uddelegere og lede gennem mellemledere. Derfor følte jeg et behov for at klæde mig selv på ledelsesmæssigt," fortæller Esben Graff Jensen.

Åbenhed afgørende i krisetider

At afsætte to et halvt år til at uddanne sig sideløbende med, at man skal udvikle en mindre svineproduktion til en stor virksomhed og samtidig prioritere at afsætte økonomiske ressourcer midt i en krisetid, kan virke som dårlig timing. Dog ikke ifølge Esben Graff Jensen:

"Det er vel meget naturligt, at man i krisetider strammer til og ser indad. Og dermed måske nedprioriterer ledelsesarbejdet. Men det tror jeg er en forkert strategi. Min vigtigste ressource er mine medarbejdere, og hvis ikke jeg leder dem ordentligt, så forsvinder de til andre jobs, og vi taber viden og dermed penge," siger Esben Graff Jensen, der som en del af sin ledelsesuddannelse har fokuseret meget på kommunikation og åbenhed:

"Jeg bliver nødt til at sikre mig, at vi har en åben dialog, og at vi taler om hvordan det går for virksomheden. Også selv om tiderne er hårde. Jeg kan ikke selv styre omgivelserne, men jeg kan gøre en indsats for, at medarbejderne er med på, hvilken retning vi skal udvikle os i, og at de føler sig engagerede. Og engagementet bliver altså stærkere, når medarbejderne føler, at jeg spiller med åbne kort over for dem. Og stærkt engagement afspejler sig på bundlinjen."

Svært at give slip

Selv om Esben Graff Jensen altså ser sit ledelsesarbejde som en god investering, har det været svært at skulle give slip på det daglige produktionsansvar:

"Jeg vil jo i bund og grund gerne være tæt på det hele. Jeg er uddannet som landmand og går derfor selvfølgelig op i, hvordan dyrene har det, og hvordan det går med markbruget. Men jeg må bare erkende, at jeg ikke kan nå det hele selv, og at det er min vigtigste opgave at tænke langsigtet og stå for afsætningsdelen og kontakten til omverdenen. Derfor bliver det også så vigtigt, at jeg har de rigtige driftsledere, og at jeg tør stole på, at de kan tage de rigtige beslutninger," siger Esben Graff Jensen der mener, at hans uddannelse i ledelse har gjort det lettere for ham at slippe tøjlerne:

"I starten var det utroligt svært for mig at give driftslederne råderum. Men under ledelsesuddannelsen talte vi meget om, at det er vigtigt at lade medarbejderne gøre sig deres egne erfaringer. Og vise at man stoler på at de i det daglige kan sikre, at den strategi man har lagt for virksomheden bliver ført ud i livet."

Møder i centrum

Fordi Esben Graff Jensen må bruge meget af sin tid på kontoret, er møderne han holder med sine medarbejdere blevet et centralt element i driften af landbruget:

"En gang om måneden har jeg møde med mine driftsledere, hvor vi sætter ledelse på dagsordenen. Dermed kan vi tage de ledelsesudfordringer op der måtte være, og jeg kan få en klar fornemmelse af, hvordan udviklingen er i produktionen. Derudover har vi også ugentlige møder, hvor alle medarbejderne er med, og hvor vi har uddelegeret ansvarsområder til hver enkelt," fortæller Esben Graff Jensen.

Samtidig har man på Haastrupgaard valgt at droppe den traditionelle oversigtstavle med faringsprocenter for i stedet at lade medarbejderne fremlægge resultaterne mundtligt på det ugentlige møde:

"Det fjerner fokus fra det negative og gør, at vi i stedet kan lære af de positive erfaringer. Selvfølgelig kender vi stadig tallene, men vi er ikke så bundet af dem. Samtidig kan jeg deltage i møderne med mine overordnede input og altså bidrage med andet end bare kritiske spørgsmål om, hvorfor det og det ikke er bedre."

Er sig selv

Selv om Esben Graff Jensen mener, at han har lært meget gennem diplomuddannelsen i ledelse, understreger han, at det også er vigtigt at bruge sig selv i ledelsesarbejdet:

"Kurset har givet mig megen viden om kommunikation, åbenhed, medarbejdersamtaler - og har lært mig at sætte ledelse i system. Men en stor del af det at være en god leder er jo også, at man tør være sig selv. At man tror på, at man kan lede, og at man udstråler selvsikkerhed og troværdighed. Der findes jo ingen endelig kørebog i god ledelse, og i bund og grund handler det meget om at være god til at aflæse mennesker. Men uddannelsen har i hvert fald gjort det lettere for mig at tale om ledelse," mener Esben Graff Jensen.

springborg@landbrugsavisen.dk

Læs mere om ledelse på næste side

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle