Nye øremærker sættes i lige efter fødslen

M2- og M3-øremærker har en tyndere del, der stikkes gennem øret.

Merko Danmark kan tilbyde en nye generation af øremærker, M2 og M3, der nu er officielt godkendt - ikke kun til almindelig svineproduktion men også til avl og opformering.

De nye øremærker er patenterede og udmærker sig ved at være firkantede og have en stamme – den del, der stikkes gennem øret - som er 27 procent mindre end på almindelige runde øremærker. Det lette mærke samt den kun fire mm tykke stamme gør, at M2-øremærket kan isættes ved fødslen. Det skyldes primært, at der laves et meget lille hul ved isætning, som tillader vævet at vokse ind i øremærke-stammen. Typisk vil det større hul, der laves ved traditionelle øremærker, vokse sig endnu større, således at mærket kan falde igennem hullet. Når M2- og M3-øremærkerne er placeret rigtigt, vil hullet ikke blive større, hvilket reducerer tab betydeligt, påpeger firmaet.

Mindre arbejde

Det gør det muligt for smågriseproducenter at isætte CHR-mærker fra fødslen og reducere arbejdsgangen væsentligt.

De store fordele for avl og opformering er, at avls-id isættes fra fødsel, hvilket sparer et ekstra øremærke, en masse registrering og ikke mindst tid og risiko for fejlaflæsninger. De klassiske runde øremærker er ikke egnede til at blive sat i tidligere end dag fire. Det betyder, at avls- og opformering er nødt til ved fødsel at isætte et LG 5-øremærke, som så før fravænning erstattes af det officielle avls-id. Det vil sige, at det klippes af, og herved opstår risiko for fejlaflæsninger, påpeger Merko.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle