Slagtesvinene vejes før fodringen

Ny slagtesvinestald indrettet med storstier og sorteringsvægte og mulighed for individuel registrering af den enkelte gris

Det skulle ikke resultere i så meget mere arbejde. I hvert fald ikke så meget, at der skulle udvides med ansatte.

Conny og Carsten Christensen udvider slagtesvineproduktionen på Østergaard i Haunstrup ved Herning og har derfor indrettet den helt nye stald, hvor der forleden var åbent hus, med et arbejdsbesparende system i form af storstier med sorteringsvægte, der leder grisene ud til to fodringsområder og til sidst – og ikke mindst – til slagteriet ved den rette vægt.

Nemmere end at skulle gå og veje grisene, mener de.

Stalden er indrettet med fire storstier, der hver er udstyret med en Agrisys-Nedap Sorteringsvægt. I alt 1.600 stipladser, hvortil kommer udleveringrum med 200 stipladser samt en buffersektion med traditionelle stier til smågrise og slagtesvin, ligeledes med 200 stipladser. Stierne i buffersektionen er med overdækning og kan bruges som syge- og aflastningsstier, men også hvis man for eksempel vil pille de mindste grise fra i storstierne.

»Vi køber 10.500 syv kilos grise og har hidtil fedet de 6.500 på en anden ejendom. Men vi vil gerne fede alle grisene op, og vi vil gerne op på en produktion på 12.500 slagtesvin,« forklarer Conny og Carsten Christensen om grunden til at bygge ny stald.

Nedap sorteringsvægtene fungerer på flere måder efter samme principper som Nedap ESF, forklarer projektleder Anders Rold, Agrisys.

Sorteringen af grisene vil foregå på den måde, at der først er ni dages træning, hvor grisene kan gå lige igennem sorteringsvægtene. Herefter følger seks dage, hvor grisene skal åbne indgangslågen, men der vil fortsat være adgang til begge fodringsområder, indtil grisene også lærer at benytte disse udgange.

Stierne er indrettet med to-fasefodring, og det praktiseres således, at alle grisene i begyndelsen får startblandingen, hvorefter der vil være en periode, hvor de store grise kommer på slutblandingen, mens de mindste fortsætter på startblandingen.

»I princippet kunne det også være multifasefodring, ligesom man også kunne selektere grisene ud til et tredje fodringsområde,« siger Anders Rold.

Den tredje udgang bruges også til grise, der for eksempel skal behandles eller vaccineres.

Vægtsortering med ID

I to af storstierne er vægtene udstyret med en sort antenne. Det er beregnet på vægtsortering med ID, hvilket vil sige, at grisene forsynes med et øremærke, der aflæses i vægten. Herved får man individuel identifikation og registrering af det enkelte dyr, og det er første gang, det praktiseres i Danmark. Her foregår det i et samarbejde med Videncenter for Svineproduktion, der vil afprøve systemet.

Storstierne er indrettet med redekasser i begge sider med varme i gulvet, der leveres af gyllekølingen. Redekasserne er forberedt til, at de kan forsynes med overdækninger.

Slagtesvinestalden, der med en mellembygning er på 1.600 kvadratmeter, er opført i røde mursten for at passe til de eksisterende bygninger på gården. Den er opført i totalentreprise af Skibbild Entreprise, men dog således at bygherrerne selv har stået for el-, vvs- og jordarbejdet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle