Fuld åbenhed om zinkfrit foderbud

SvineRådgivningen er tilfredse med de første erfaringer med et zinkfrit fravænningsfoder, der har været gennem TestGris-stalden ved Herning og tre produktionsbesætninger.

Jes Callesen, svinerådgiver hos SvineRådgivningen, er godt klar over, at de fleste smågriseproducenter vil kigge en ekstra gang, når de hører prisen på rådgivningskontorets første bud på et zinkfrit fravænningsfoder.

For det første foderbud er, som navnet SR-Eliteblanding 1.0, antyder, første version af en foderblanding, hvor der er skruet op for luksusprodukterne, som rådgiverne har erfaring for gør en forskel på diarré.

Det drejer sig om varmebehandlet hvede og vårbyg fra R2 Agro, mælkepulveret 17/20 fra Mosegården, sojaproteinkoncentratet AX3 Digest fra TripleA, coatet syre og probiotika fr Kemin, syre i drikkevand fra Trouw, organisk zink og jern fra ZinPro, OVN-vitaminiseringskoncept fra DSM, fiberproduktet Arbocell RC fra LH Agro, en overdosering af tilsatte aminosyrer og blodplasma, der fylder fem procent i foderrecepten.

»Det er første gang, vi rådgivere har siddet sammen og er blevet enige om et fravænningsfoder uden medicinsk zink. Heldigvis har resultaterne vist, at det kan lade sig gøre«, siger Jes Callesen og forklarer, at en af kongstankerne med projektet har været at have fuld åbenhed om sammensætningen af foderet.

»Foderfirmaerne kan også producere et foder uden medicinsk zink, der modvirker diarré, men der får du ikke indblik i foderets sammensætning«, påpeger Jes Callesen.

Hos sine egne kunder er han begyndt på at justere på foderrecepter, så der kommer flere erfaringer med foder uden medicinsk zink.

»Det er vigtigt, at svineproducenter begynder at få erfaringer med foder uden zink nu. Vores foderbud kommer vi til at arbejde yderligere med. Vi skal have skrællet nogle af tingene fra, så vi kan få et mere prisbilligt foder. Måske vi også på et tidspunkt kan få testet foder til normalvægtige grise og foder uden blodplasma, så UK-producenter også kan få et brugbart zinkfrit foderbud«, siger Jes Callesen, der understreger, at foderet ikke kan stå alene, men at en god start, der kan medvirke til højt foderoptag i klimastalden, er altafgørende,

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle