Lavede I/S med forældre

Allerede før Daniel Monrad og hustruen Rikke overtog Horskærgård i 2019, havde de overvejet, hvordan ejendommen kunne udvides med et nybyggeri til 600 opformeringssøer.

Det er fortsat planen at bygge, selv om de også har en fornuftig økonomi i dag, hvor de opdrætter 3.500 polte årligt fra Eskely, Daniels forældres Topigs Norsvin-opformeringsbesætning.

I forbindelse med købet af Horskærgård blev der etableret et interessentskab med forældrene. I interessentskabet ligger al drift af jorden (250 ha) og opformeringsbesætningen med 275 søer og tilhørende polte- og galteproduktion.

»Vi valgte I/S-modellen, fordi det så bliver lettere for Rikke og mig at overtage produktionen, når mine forældre vil trappe ned om nogle år«, forklarer Daniel Monrad.

Det ligger i kortene, at produktionen på forældrenes ejendom Eskely nok ikke fortsætter mere end fem-syv år. Senest til den tid skal der efter planen opføres en ny stald til 600 søer på Horskærgård.

Daniel Monrad ser gerne, at der allerede bliver bygget en ny stald næste år, men kan også godt se fornuften i at vente nogle år.

»I meget runde tal skal vi investere 30 mio. kr. i ny stald og besætning«, fortæller han.

Jo hurtigere de vælger at bygge, jo større andel af byggeriet skal finansieres af banklån. Da banklån mindst er fem-seks procent dyrere end kreditforeningslån, vil en høj andel banklån forringe økonomien i projektet.

På den anden side har Daniel og Rikke svært ved at tøjle deres ambitioner og vente mange år på at udvide produktionen.

»Spørgsmålet er, om vi skal udvide nu og acceptere en lidt ringere totaløkonomi, eller om vi skal vente, til vi har tjent så meget, at vi kan undvære bankfinansiering? Det står valget i korthed mellem«, forklarer Daniel Monrad.

De er ikke begyndt at søge miljøtilladelse endnu, men han fornemmer, at der er så god efterspørgsel efter TN 70 polte i Danmark, at der let vil være plads til yderligere 600 opformeringssøer i Danmark.

»Vi har stort set solgt hele vores polteproduktion for 2021, så afsætning af polte er jeg ikke nervøs for«, lyder det fra Daniel Monrad.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle