Om to år: Biosensorer afslører diarré

En gruppe på DTU er langt fremme med at udvikle biosensorer baseret på chip-teknologi, der reagerer på diarréfremkaldende bakterier. Svineproducenter kan selv have udstyret stående.

Om mindre end to år kan svineproducenter selv påvise, om grise i en sti har diarre-fremkaldende bakterier i gødningen.

Metoden er enkel: En klat afføring lægges i en lille væskefyldt beholder. Beholderen rystes, og en dråbe påføres en plade (=chip), som sættes i en håndholdt detektor.

Hvis der er diarréfremkaldende bakterier i prøven, giver detektoren udslag.

»Svineproducenter kan selv have testudstyret stående og teste smågrise efter behov«, fortæller projektleder Charlotte Michelsen, DTU, der udvikler biosensoren i samarbejde med Winnie E. Svendsen og Andreas H. Laustsen, DTU Bioenginering.

Hun forventer at have en prototype klar til testbrug i løbet af 2021.

Hun ser store perspektiver i teknologien, der i første omgang udvikles til at påvise E coli bakterier, men samme teknik kan i princippet påvise mange andre typer af bakterier.

Det er blot et spørgsmål om at ændre chippen.

»Når testen for E coli bakterier er klar, er det planen at udvikle test for andre bakterier«, lyder det fra projektlederen.

I næste fase er det således planen at udvikle en multiplex-test, der på én gang analyserer for flere bakterier.

Perspektiver

Chip-teknologien er blevet markant billigere og lettere at arbejde med i de seneste år. Det har ifølge Charlotte Michelsen åbnet op for nye anvendelser blandt andet i landbruget.

»Når svineproducenter selv har udstyret stående, kan de dagligt overvåge smittetrykket og dermed opnå en mere målrettet brug af antibiotika«, påpeger projektlederen.

Hun ser det først og fremmest som en hjælp til at gå fra flokbehandlinger med bredspektret antibiotika til individuel behandling med smalspektret antibiotika.

Teknikken kan også danne grundlag for beslutning om eventuel vaccination mod sygdomme.

»Biosensorer er kommet så langt ned i pris, at de ud over at være hurtigere også er billigere end traditionelle laboratorietest, og da infektioner af natur er dynamiske, er det en stor fordel med daglig monitorering. Det kan man opnå med den nye teknik«, siger Charlotte Michelsen.

I løbet af kort tid påbegynder hun staldtest i samarbejde med Seges Svineproduktion.

Faktaboks

Biosensorer:

  • Reagerer på specifikke diarré-fremkaldende bakterier. 
  • Testudstyr udvikles på DTU Bioenginering og forventes klar til brug i løbet af 2021.
  • Hurtigere og billigere end traditionel laboratorieteknik.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle