Travlhed med at sprede startgødning

Morten Lund Olesen venter på, at foråret vender tilbage.

Forår i februar var velkomment hos DLM. Når man passer over 4.000 hektar, er det godt at komme i gang og få noget fra hånden.

Ifølge Morten Lund Olesen skal man dog heller ikke forivre sig. Føret skal være til at køre, så man ikke laver spor og skader i marken.

»Det har der ikke været noget af«, siger han.

Efter der kom højere kvælstofnormer er det en fordel at være tidligt ude, mener han, så man kan dele gødningen over flere gange, så der altid er gødning på de rigtige tidspunkter. Kun frøgræsset har fået det hele på én gang.

»Nu har vi et fantastisk potentiale for et godt udbytte med veletablerede afgrøder, der er kommet godt gennem vinteren«, siger han.

Husdyrgødningen til de økologiske arealer hyrer DLM underentreprenører til at sprede, mens de selv har to gødningsspredere til handelsgødningen.

Ifølge Morten Lund Olesen starter de næsten over det hele på samme tid. To maskinstationer starter på hver deres økologiske ejendom. Samtidig starter to gødningsspredere, en i øst og en i vest, som arbejder sig frem mod hinanden.

»Det kommer mere eller mindre af sig selv. Vi kører der, hvor vi kan. Driftslederen på den enkelte bedrift vurderer selvfølgelig, om vi kan køre. I starten af sæsonen prioriterer vi efter føret og senere efter vækststadiet, men ellers tager vi det fra en ende af«, siger han.

Det er enkelt med gødningsspredningen, da det ikke involverer så mange folk. Mere kompliceret bliver det, når der skal flere redskaber til, eksempelvis ved såningen.

»Så er det mig, der koordinerer det«, siger Morten Lund Olesen, der håber, de snart kan komme i gang med såning.

Faktaboks

DLM:

  • Morten Lund Olesen, 30 år og driftsleder hos Dansk Landbrugs Management (DLM), der råder over 5.230 hektar
  • Udvikler teknologien i stor skala med henblik på rationel drift, mindre pesticidforbrug og bedre indtjening

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle