Verdens største slagteri i dramatisk sparerunde

En dramatisk omstrukturering med 1.800 fyringer og besparelser på op mod en milliard kroner skal få verdens største slagterikoncern Smithfield Foods på ret kurs.

Smithfield Foods, der er verdens største slagterikoncern, lancerer nu en omfattende spareplan, der skal få selskabet helskinnet gennem finanskrisen.

Planen betyder, at Smithfield lukker seks virksomheder i USA og samler i alt syv selskaber til tre fortsættende selskaber. Restruktureringen betyder samtidig nedskæring af 1.800 jobs, mens Smithfield forventer at opretholde en uændret slagtekapacitet. Formålet med planen er at spare over 300 millioner kroner i 2010 og over 700 millioner kroner i 2011.

Reaktion på krisen

Smithfield har det seneste halve år været under hårdt pres som følge af finanskrisen. Blandt andet har selskabet haft svært ved at øge priserne på det amerikanske marked, efterspørgslen er faldet blandt andet på grund af færre kunder på de amerikanske restauranter og endelige har det været svært for Smithfield fuldt ud at udnytte eksportmarkederne på grund af vanskelige kreditvilkår.

Dertil kommer at Smithfield gik svækket ind i krisen som følge af store tab på energi- og råvareudgifter sidste sommer.

En del af sparerunden har da også været, at Smithfield har genforhandlet sine lånebetingelser med kreditorerne, således selskabet har sikret sig tilstrækkelig likviditet til den kommende tid.

Investorer stadig urolige

Smithfields nye initiativer har dog langt fra været nok til at berolige aktieanalytikere og investerorere.

Smithfield aktien lå på børsen i New York tirsdag i denne uge i 7,67 dollar mod et toppunkt i år fra den 6. januar på 15,14 dollar og et toppunkt for de seneste 52 uger fra den 29. maj 2008, hvor aktien lå i 32,18 dollar.

Aktie-analytiker Steven Marascia fra handelsfirmaet Anderson & Strudwick, der fast følger Smithfield-aktien, sagde da også i en kommentar til spareplanen, at:

"På trods af Smithfields omstrukturering har vi stadig nogle bekymringer om deres likviditetssituation. Og der er ingen tvivl om, at vi er skuffet over akties udvikling det seneste år."

springborg@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle