Engelsk jordprisboble bristet

Jordpriserne er faldet seks procent på et år i Storbritannien efter en lang årrække med stærkt stigende priser.

Efter mange år med store prisstigninger er priserne på landbrugsjord i England begyndt at falde.

Den gennemsnitlige pris for agerjord i England og Wales er opgjort til 194.000 kr. pr. hektar i første halvår. Det er knap seks procent mindre end i første halvår 2015, mens priserne i 2014 steg 12 procent.

Prisfaldet, der var begyndt allerede inden Brexit-afstemningen i juni, er blandt andet udløst af de lave priser på mælk, kød og korn. Allerede før Brexit-afstemningen forudså ejendomsmæglerfirmaet Savills, at jordpriserne ville falde med 10 procent over de næste tre år, og Brexit er den helt store usikkerhedsfaktor.

Stigende priser i Holland og Sverige

Mens jordpriserne er faldet i England, er de stadig uændrede eller stigende i vore nabolande.

Landbrugsjord er uden sammenligning dyrest i Holland. Den gennemsnitlige pris på agerjord i Holland ligger på 64.000 euro eller knap 480.000 kr. pr. hektar, og i første halvår har priserne ligget cirka 5.000 euro eller 37.500 kr. over niveauet i samme periode sidste år. Det svarer til en prisstigning på ni procent på et år.

Rabobank forventer svagt faldende priser i de kommende år, bl.a. fordi der bliver udbudt mere jord til salg, men god agerjord ventes dog at holde sin værdi.

I Skåne er den bedste jord steget med 12 procent til 340.000 kr. pr. hektar sidste år, og i hele Sverige steg priserne for agerjord sidste år med 8 procent ifølge Jordbruksverket, der har opgjort den gennemsnitlige pris til 58.000 kr. pr. hektar. I Nordsverige kan agerjord derimod købes for 12.400 kr. pr. hektar.

Uændrede priser i Danmark og Slesvig-Holsten

I Danmark har jordpriserne efterhånden været nogenlunde uændrede i de sidste fem år med et gennemsnit på omkring 170.000 kr. pr. hektar. I Danmark er der vel at mærke tale om priserne for jord med bygninger, mens priserne i andre lande gælder for jord uden bygninger.

Priserne i Danmark ligger på samme niveau som sidst i 2005, hvilket stadig er dobbelt så højt som i 2000.

I Slesvig-Holsten er jordpriserne nogenlunde uændrede i forhold til sidste år på cirka 200.000 kr. Til gengæld er priserne steget med hele 14 procent i Bayern, hvor de nu er oppe i 350.000 kr. pr. hektar.

For hele Tyskland ligger gennemsnittet på knap 150.000 kr. pr. hektar, mens jord i Østtyskland kan købes for godt 100.000 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle