Agri Nord råber vagt i gevær - svinepesten rykker nærmere

Svinepesten rykker nærmere og AgriNord opfordrer til at tage truslen endnu mere alvorligt.

Der er konstateret svinepest to steder i Rumænien. Agri Nord råder derfor til, at landmænd med rumænske medarbejdere er ekstra opmærksomme og tager deres forholdsregler.

Truslen fra afrikansk svinepest er rykket et skridt nærmere den danske svineproduktion. Der er netop konstateret to udbrud i Rumænien. Et i den sydlige del mod Sortehavet og et i den nordvestlige del mod Ungarn.

"Mange rumænere fra det område, der arbejder i Danmark, har netop været hjemme på ferie", oplyser Vittus Bernlow fra HR & Rekruttering i Agri Nord, som har kontakt til flere rumænere, der kommer fra det område, i en pressemeddelelse.

Det bekymrer Agri Nord. De opfordrer derfor svineproducenter med rumænske medarbejdere til at tage en række forholdsregler.

Først og fremmest skal rumænske medarbejdere overholde en karantænetid på 48 timer, efter de er kommet ind i Danmark, ligesom de under ingen om-stændigheder må have fødevarer fra hjemlandet med i stalden.

"Man kan kun tage for få forholdsregler i kampen mod svinepest", siger Ulrik Krogsgaard, der selv er svineproducent og formand for Agri Nord Svin.

Kan koste milliarder

Det er afgørende, at sygdommen holdes ude af landet. Det ville være katastrofalt for landbruget, hvis afrikansk svinepest kom ind i de danske stalde. Seges Svineproduktion har regnet på det scenarie, at der konstateres et tilfælde af svinepest i Danmark.

"Det vil koste 2,7 milliarder lige på stedet, for eksportmarkederne vil lukke omgående. Mange svineproducenter frygter en lavere svinepris, men jeg frygter, at afrikansk svinepest bliver et større problem", siger Ulrik Krogsgaard.

Tag snakken – og underskriv kontrakten

Ulrik Krogsgaard har allerede taget snakken med sine ansatte, som ved samme lejlighed underskrev et tillæg til deres ansættelseskontrakt

Heri erklærer de, at de er bekendt med smittefaren og overholder forholdsreglerne.

Han opfordrer nu alle kollegaer til at gøre det samme.

"Sørg nu for at få gennemgået de kontrakter med de ansatte, og sørg for at de forstår, hvad de skriver under på. Det er altafgørende, at smittebeskyttelsen overholdes", siger han.

Uvaskede lastbiler og jagttrofæer er bandlyst

Det er ikke kun de ansatte i stalden, der udgør en smittefare. Truslen er ligeledes stor på andre områder. Det ene er indføring af smitte med de lastbiler, der kommer fra et inficeret land.

Derfor er det vigtigt, at man kontrollerer, at alle lastbiler, der kommer på ejendommen, er blevet vasket, inden de kørte ind i landet. Det kan gøres via app’en Tjekvogn eller via www.tjekvogn.dk.

Jægere, der er på jagt i Østeuropa, udgør også potentielt en risiko for at bære smitten med til Danmark. Især fordi der er mange tilfælde af svinepest blandt vildsvin, som er et yndet jagttrofæ.



 

 

 

 

Faktaboks

Find tillægskontrakten og vejledning til at undgå svinepest via Svineproduktion.dk:

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle