Arbejdstilsynet: Flere ulykker - grisene bliver mindre vant til mennesker

Det vigtigste er at planlægge arbejdet for at undgå arbejdsulykker.

Siden 2012 har der været en stigning i antallet af ulykker ved håndtering af svin og kvæg.

Arbejdet med kvæg og svin er den hyppigste årsag til alvorlige ulykker landbruget, som giver mere end tre ugers fravær og ofte med risiko for alvorlige mén. Det fortalte Henrik Nielsen, tilsynsførende hos Arbejdstilsynet på Svinekongressen i denne uge.

»Landbrugene bliver større og større. Det gælder også for svinebønderne. De store svinebesætninger betyder, at dyrene er mindre vant til mennesker, og dermed bliver dyrene mere urolige, når de fx skal flyttes«, sagde han.

Det betyder blandt andet, at landmænd skal være ekstra opmærksomme på at give sig god til og undgå unødvendig støj, der kan forskrække svinene.

»Men et af de vigtigste råd er at planlægge arbejdet og sikre den fornødne tid og resurser til håndtering af svinene. Det kan fx være en god ide at være to om at håndtere dyrene. Så vil jeg desuden opfordre til mere instruktion af nyansatte i dyrenes adfærd og reaktionsmønstre«, fortalte han.

Det kan også være simple årsager som fald, glid eller snublen, der ifølge Henrik Nielsen også er et stort problem og er årsag til 16 pct. af ulykker i landbruget.

»Her vil jeg råde til at vedligeholde gulve, trapper og udendørs gangveje og sørg for god belysning og skridsikker belægning på trin til førerpladsen på maskiner og holde indendørs og udendørs gangveje fri«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle