EU afviser krisestøtte til svineproducenter

EU-kommissionen afviser imidlertid fødevareminister Dan Jørgensens forslag om at indføre krisestøtte til svineproducenter.

Fødevareminister Dan Jørgensens (S) opfordring til EU-kommissionen om at indføre støtte til privat oplagring af svinekød som følge af det russiske boykot bliver mødt med skepsis. Det skriver Jyllands-Posten.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten Finans afviser landbrugskommissær Phil Hogans departement, at man planlægger at indføre en støtteordning. 

»Priserne faldt markant i september og oktober, men er nu stabiliseret. Hvis man indfører støtte til oplagring af svinekød, vil det medføre to ting: På kort sigt vil det fjerne en del af presset på markederne, men på længere sigt til det skabe et fornyet pres, når kødet om tre til fem måneder frigives fra lagrene,« skriver departementet til Jyllands-Posten.

Det russiske boykot af svinekød ventes at koste svinebranchen omkring fire milliarder kroner alene i år.

 

 

 

 

Faktaboks

 Krisehjælp

  • Hvis der er behov for at stabilisere markederne for landbrugsvarer, kan EU-Kommissionen beslutte, at der skal ydes støtte til privat oplagring af landbrugsprodukter.
  • Støttemuligheden gælder for produkter som svinekød, oksekød, smør, skummetmælkspulver, ost og sukker.
  • Oplagringen foregår ved, at slagterier eller andre eksportører af svinekød får mulighed for at få betalt omkostningerne ved at have kød liggende på et lager. Det vil typisk være et stort frysehus.
  • Ved at oplagre svinekød bliver udbuddet mindre, og dermed vil prisen teoretisk set stige igen.
  • Den økonomiske støtte til oplagringen kommer fra EU, men det er Naturerhvervstyrelsen, som behandler ansøgninger fra de virksomheder, som ønsker at oplagre kød.
  • Det er udelukkende EU-Kommissionen, der styrer, hvor meget og hvor længe der skal gives støtte til oplagring.
  • EU indførte senest en oplagringsordning for svinekød i starten af 2011, da priserne var presset i bund som følge af en skandale i Tyskland, hvor mange ton dyrefoder var blevet forgiftet.
  • Ordningen varede dog kun en lille måned, da priserne hurtigt steg igen. I den korte periode blev der oplagret mere end 130.000 ton svinekød.

Kilde: Naturerhvervstyrelsen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle