EU-forbud mod medicinsk zink til grise på vej

Det Europæiske Medicinagentur anbefaler at forbyde brugen af medicinsk zink i svineproduktionen. Det er endnu uvist, hvornår forbuddet vil træde i kraft.

Et udvalg under Det Europæiske Medicinagentur (EMA) har anbefalet EU-Kommissionen at forbyde brugen af medicinsk zink i svineproduktionen.

Det betyder, at EU-Kommissionen nu vil være nødsaget til at forbyde zink. Forbuddet går på brugen af medicinsk zink og ikke zink i foderet i lave mængder.

Ingen ved dog, hvornår forbuddet vil træde i kraft, forklarer Poul Bækbo, dyrlæge og chefkonsulent hos Videncenter for Svineproduktion under Seges.

EMA anbefaler EU-Kommissionen at indføre forbuddet som en overgangsordning.

”Normalt når man trækker noget fra markedet er det med øjeblikkelig virkning. Nu skal EU-Kommissionen afgøre, om den vil indføre en overgangsordning. Hvad den i så fald bliver af varighed, så kan jeg ikke forestille mig, at det er en overgangsordning på nogle måneder. Det er min udlægning. Ellers giver det ikke mening,” siger Poul Bækbo.

VSP’s vurdering er, at 80 til 90 procent af svineproducenterne tilfører zink til smågrisenes foder for at undgå diarre under fravænningen. Zink er en billig måde at undgå diarre ved intensiv svineproduktion uden brug af antibiotika.

”Der bliver et forbud på et tidspunkt. Det er bare et spørgsmål om hvornår. Den dag, det sker, så hvis man ikke har indstillet sig på at producere uden, så vil det give sygdomsproblemer med fravænning af grise,” siger Poul Bækbo.

”I et vist omfang kan man undgå diarre med brug af antibiotika, men vi ønsker jo heller ikke, at det forbrug stiger,” påpeger chefkonsulenten.

VSP er i gang med at forberede en faglig indsats, så de kan give svineproducenterne redskaber til at undgå diarre hos smågrisene under afvænning uden brug af zink. Poul Bækbo forventer blandt andet, at der kan komme ændringer i driftsforhold og fodring omkring fravænningssituationen på tale.

”Det bliver ikke sådan, at der vil være en ”golden bullit”. Det bliver mere en helhedsindsats, hvor man som svineproducent formodentligt vil skulle gøre tingene anderledes på en række områder,” siger Poul Bækbo.

Vil det gøre det dyrere at producere svinekød i Europa?

”I Europa kan jeg ikke udtale mig om, men der vil være ekstraomkostninger  i nogle besætninger i Danmark. Det kommer an på det antal tiltag, der skal sættes i værk i de enkelte besætninger. Der vil formodentlig i andre tilfælde være besætninger, der kan køre videre uden væsentlige meromkostninger,” siger Poul Bækbo.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle