Griseforsøg i Foulum skal hjælpe med at reducere halebid

Europæiske forskere arbejder på et beslutningsværktøj, som kan reducere forekomsten af halebid. Fra dansk side kommer bidraget fra Aarhus Universitet, der blandt søsætter forsøg i Foulum.

En gruppe europæiske forskere har påbegyndt arbejdet på at udvikle et nyt beslutningsværktøj, som kan hjælpe griseproducenter til at nedbringe forekomsten af halebid i besætningen.

Det fortæller DCA. Center for Jordbrug og Fødevarer, på deres hjemmeside.

Beslutningsværktøjer vil omfatte udvalgte adfærdsparametre, der er koblet til målinger fra det omgivende staldmiljø, og som suppleres med rådgivning

Projekt hører under ICT-Agri-Food netværket - TailBiteAdvice, der blev søsat i 2021, og fra Danmark deltager forskere fra Aarhus Universitet.

Nyt beslutningsværktøj under udvikling

TailBiteAdvice-konsortiet tager udgangspunkt i  algoritmer udviklet af den belgiske partner og projekt koordinator, KU Leuven.

I projektet skal disse valideres og integreres i et værktøj, der muliggør overvågning af relevant adfærd hos grisene.

Typen af adfærdsparametre inkluderer:

  • Halebid
  • Manipulering af objekt
  • Ædeadfærd
  • Drikkeadfærd
  • Aggressiv adfærd

Udvikling af algoritmerne er gennemført ved brug af simple 2D-ovevågningskameraer.

”Vi er overbevist om, at vi ved at integrere disse algoritmer vil gøre det lettere tidligt at kunne forudsige/opdage udbrud af halebid, før det bliver et reelt problem, når det samtidigt kobles til målinger fra det omgivende staldmiljø og suppleres med den rette rådgivning”, forklarer Adjunkt Mona L.V. Larsen.

Hun står i spidsen for den del af projektet, der skal varetages af Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

Forsøg i Foulum

Den del af projektet, som skal gennemføres af Aarhus Universitet handler om at undersøge forholdet mellem de udvalgte adfærdsparametre og risikofaktorer for halebid.

”Vi vil gennemføre forsøg, hvor vi inducerer og overvåger forskellige risikofaktorer for halebid i vores forsøgsbesætning i Foulum”, siger Mona L. V. Larsen.

Af risikofaktorer kan nævnes utilstrækkelig miljøberigelse og konkurrence om ressourcer, fx adgang til vand og foder.

Derudover vil også risikofaktorer som temperatur og luftkvalitet, sundhedsstatus og hygiejne blive overvåget og brugt som observationsdata.

”De mest ”lovende” kandidater af parametre til at identificere risikofaktorer kan  efterfølgende bruges til at udvikle handle-strategier til indgriben over for halebid.

Faktaboks

Årsager til halebid

  • Årsagerne til at der opstår udbrud af halebid blandt grisene er mange.
  • Et udbrud er ofte relateret til manglende stimuli samt forskellige andre stressorer som fx adgang til foder, temperaturforhold og sundhed.
  • Disse mange betydende faktorer, gør det svært for landmanden at vide præcis, hvornår og hvorfor sådanne udbrud vil dukke op.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle