Krydsningsfrodighed har stor indflydelse på dit sohold

Krydsningsfrodighed er en væsentlig del af produktiviteten – men hvad betyder det egentlig? DanBred giver her et svar.

Det har stor betydning, om du indkøber DanBred LY-polte eller har hjemmeavl i din produktion.

Fordelene ved DanBred LY-polte ses således både ved flere levendefødte, færre rangkampe og bedre holdbarhed hos søerne.

Det fortæller DanBred i en pressemeddelelse, som i det nendestående illustrerer betydningen af krydsningsfrodighed med en konkret eksempel fra en bedrift samt forskningsresultater.

Bedrift: skiftede fra hjemmeavl til indkøb

Anders Jensen har været ansat på Asdal Hovedgård, både da de havde hjemmeavl, og da de for to et halvt år siden skiftede til at indkøbe DanBred LY-polte. Bedriften har 1.050 årssøer og producerer årligt 60.000 grise fra 7 til 110 kilo. 

De valgte at skifte til indkøb af LY-polte, da de oplevede, at deres produktionsapparat ikke var gearet til at håndtere hjemmeavl, både i forhold til plads og fodring.

De valgte på bedriften at skifte strategi og indkøbe DanBred LY-polte. Og det gav resultater.

Anders Jensen fortæller til DanBred, at de blandt andet har mærket en forbedring på antallet af levendefødte grise, der nu er oppe på 19,5 pattegrise per kuld, hvilket er en til to flere pattegrise per kuld, end da de havde hjemmeavl. 

- Ud over at give flere levendefødte er de indkøbte polte også mere rolige. Desuden har vi fået bedre og nemmere holdstyring, da vi indkøber præcist det antal dyr, vi skal bruge, forklarer Anders Jensen.

DanBred LY-polte er ifølge DanBred kendt for deres rolige natur, som gør dem meget velegnede til moderne griseproduktion, da de er rare og nemme for medarbejderne at passe. 

Forskning: Længere levetid

Landbrug & Fødevarer, Avl & Genetik, har undersøgt holdbarheden på LY- eller YL-polte sammenlignet med hjemmeavl, hvor man laver zigzag-polte (LYL/YLY).

Deres forskning viser, ifølge DanBred, at krydsningsfrodighed spiller ind på søernes holdbarhed, da LY-polte har en gennemsnitlig levetid, der er 50 dage længere end zigzag-polte. 

Når en so-cyklus er 150 dage, svarer 50 dages længere liv til, at LY-polte får en tredjedel af et kuld mere end zigzag-polte.

Det skyldes, at LY-polte, som er en F1-krydsning mellem Landrace og Yorkshire, opnår 100 procent krydsningsfrodighed, mens zigzag-søer ofte har en krydsningsfrodighed omkring 60 procent. 

- Forskellen mellem hjemmeavl og indkøb er værd at være opmærksom på, når det kommer til holdbarhed af soen. Derudover er krydsningsfrodigheden med til at forbedre sooverlevelsen, siger Martin Mølgaard Pedersen, Afdelingsleder hos Avl & Genetik, og fortsætter:

- Anders’ andre produktionsfordele er samtidig også noget, vi kan se på de LY-polte, som DanBred og avlsbesætningerne sælger videre.

Faktaboks

Krydsningsfrodighed

  • Krydsningsfrodighed defineres ved, at afkommet præsterer bedre end de renracede forældres gennemsnit i ydeevne.
  • Det betyder, at fx DanBred D(LY)-krydsninger typisk præsterer bedre end gennemsnittet af de rene racer, DanBred Duroc, DanBred Landrace og DanBred Yorkshire.

 

Fordelene ved DanBred LY-polte

  • Flere levendefødte
  • Højere tilvækst
  • 50 dages længere levetid

Kilde: DanBred

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle