Special-yoghurt er vidundermiddel til at holde liv i svage pattegrise

Hos Svinerådgivningen har chefkonsulent Karina Mikkelsen rigtig gode erfaringer med ét konkret yoghurtprodukt som energiboost til svage, nyfødte pattegrise. Se opskriften på, hvordan du holder liv i kuldets allersvageste grise.

Den tårnhøje notering giver et kraftigt incitament til at gøre en ekstra indsats for at holde liv i selv kuldets allersvageste og mindste pattegrise på under ca. 700 gram.
 
"Der er et stort fokus på minigrise ude i besætningerne, og her har vi fundet opskriften på, hvordan vi skal holde liv i dem", fortæller Karina Mikkelsen, chefkonsulent hos Svinerådgivningen.
 
Hun taler ud fra sine erfaringer fra rådgivning af ca. 40 danske svinebesætninger og nogle enkelte i udlandet, blandt andet Moldova og Letland.
 
"I min verden fortjener den svage, nyfødte pattegris en chance, bare den er i stand til at gå. Og giver du den et godt yoghurt-produkt kan du også redde grisen, selv om den ligger ned", understreger hun. 
 

Anbefaler ét bestemt youghurt-produkt

Opskriften på at redde minigrisene hedder tilførsel af energi og masser af varme.
 
Og når det gælder om at give et energiboost, som skal sørge for et stabilt blodsukker, er et helt specifikt produkt uovertruffent, lyder erfaringen fra Karina Mikkelsen.
 
"Nogle svineproducenter giver minigrisene sukkervand, cola og andre fancy stoffer, men det er kun et hurtigt boost, de får med det. Den svage pattegris taber hurtigt energien igen, og når det bliver koldt i stien, dør den", lyder erfaringen.
 
Chefkonsulenten anbefaler i stedet at give minigrisene yoghurt i form af surmælksproduktet Yoghurlac fra R2Agro.
 
"Det er imponerende, som Yoghurlac  bare virker. Der findes mange yoghurt-produkter på markedet, og det er altså det, der virker bedst.
 
Jeg har oplevet, at mine kunder forgæves har brugt andre yoghurt-produkter, og når de så har skiftet til Yoghurlac har det virket og holdt minigrisene i live, siger Karina Mikkelsen, der i dag anbefaler R2Agro-produktet til alle sine kunder.

Minigris frisk efter 20 minutter

Karina Mikkelsen understreger sin pointe med en helt frisk oplevelse i en besætning.
 
"Jeg har været ude ved en kunde i dag (mandag, red.). Der lå én minigris efter en faring, og jeg tænkte at det måske var for optimistisk at holde liv i den.
 
Vi prøvede alligevel at blande noget yoghurt, selv om kunden ikke mente, hun havde tid. De ansatte har jo også travlt, men nogle gange skal man måske lige sætte tempoet ned.
 
Vi gav minigrisen Yoghurlac og i løbet af 20 minutter gik den rundt, og der kiggede vi noget, for det var et meget optimistisk forsøg, mente vi begge. Det fortæller også bare, at når grisen får et stabilt blodsukker, og der kommer energi ud til musklerne og den er gennemvarm, så kan den overleve. Er de ting ikke i orden, så dør den."    

Typisk afkræftet minigris - her før tildeling af Yoghurlac fra R2Agro. Fotos: Karina Mikkelsen

Samme minigris 20 minutter efter at have fået tildelt Yoghurlac.

Anbefalinger: Sådan gør du

Karina Mikkelsen anbefaler at holde liv i minigrisene med nedenstående procedure.

Der kan dog være justeringer af proceduren afhængig af forholdene på den enkelte bedrift, og chefkonsuenten anbefaler at kontakte Svinerådgivningen for nærmere anvisninger:
 

  • Når personalet kommer ud i farestalden om morgenen skal de have Yoghurlac med i en flaske. Efter grisene har fået råmælk, og før de nyfødte bliver lukket ind i småhulen, får de svageste et skud af yoghurten.
  • Luk hulen til, når soen skal op og spise.
  • Hold minigrisene i hulen op til to timer. De skal have rigtig meget varme, det må ikke underprioriteres. Er grisen kold, får den ikke energi ud til musklerne, bliver stiv i kroppen, og så ligger den der og kan slet ikke gå. Kig til dem hvert 20. eller 30. minut og få hver gang noget yoghurt i dem, så de får tilført energi. Det vil være tydeligt, at de får mere energi for hver gang du kigger til dem.
  • Når minigrisene er oppe at gå, er det på tide at åbne op for hulen, for så er de klar til til at komme ud til deres mor. Er de ikke oppe at gå skal de en halv time mere i hulen. 
  • Giv minigrisene yoghurt igen, når du splitmalker, og igen ved kuldudjævning, og nu skulle de være godt kørende til at klare sig.
  • Læg minigrisene til hos toppen af toppen af de nyfarede søer, det vil sige en 2. eller 3. eller 4. lægs so med små, fine patter og et blødt yver. Har man ikke det, men kun ældre nyfarede søer, eller er der født mange minigrise på en dag, kan man gå et par dage tilbage og se om der er en so der passer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle